Над 3000 гости седнаха на най-дългата сватбена софра в „Пчелина”

18:49, 05 юли 15 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За три рекорда на Гинес в едно събитие ще кандидатства сдружение „Лудогорие” в Разград. В местността „Пчелина” край Разград днес над 3000 гости седнаха на най-дългата сватбена софра и бе сготвено най-голямото количество яхния. Това стана по време на старинната тракийска сватба на третия ден от четвъртото издание на националния фолклорен събор „Лудогорие”.

Пред хилядите гости на събора във вечна вярност се врекоха младоженците Стойка Димитрова и Росен Митев от Стара Загора. Ритуалът за сватбата беше изпълнен от състави от селата Сладун, Радовец и пенсионерски клуб "Здравец" от село Студена.

Във възстановката се включиха и 500 „хайдути” от Национално сдружение „Традиция”.

Първият рекорд, за който кандидатства сдружението, е за най-дълга сватбена софра. Общата дължина на софрите, която бе измерена е 960 метра. Вторият рекорд бе за най-многолюдна старинна сватба - на събитието присъстваха 3009 души. За да се удостовери този рекорд, на всеки, който седна на трапезата му бе предоставена лента за ръка с номер и в специална книга бяха записани имената му.

Третия рекорд бе за най-голямо количество сватбена яхния, като в Лудогорската тава бе сготвен два тона курбан от 20 агнета. 

След като бъдат попълнени формулярите, според изискванията на Гинес, заедно със снимков и видеоматериал от събитието ще бъдат изпратени, като се очаква след четири-пет месеца да се получи и потвърждение за резултата, каза председателят на сдружението Валентин Димов

През трите дни на събора на две открити сцени над 150 фолклорни състава от цялата страна с повече от 10 000 участници представиха автентичен фолклор чрез музика, песни и танци. Сред участниците бяха и изпълнители от украинския град Рени.

Специални гости на тазгодишното издание на събора бяха Бинка Добрева, Росица Пейчева, квартет „Славей”, Ваня Вълкова, Татяна Стоянова, Николай Славеев, Пепи Христозова, оркестър „Калофер”, оркестър „Русенски ритми” и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама