С кръшно хоро и заря бе закрит Панаирът на киселото мляко в Разград

08:52, 25 юли 15 / Култура 25 707 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Четиринадесетият панаир на киселото мляко и съпътстващият го Фестивал на народните традиции и художествени занаяти в Разград вече е част от историята. Традицията и тази година бе спазена и тридневният празник бе закрит с кръшно българско хоро и красива заря. На голямото вито хоро на площад „Възраждане” ръка за ръка се хванаха участници от различни националности, жители и гости на града. След това отново всички заедно - танцьори и публика дълго танцуваха под ритмите на танца на пингвините.

Честта тази година да закрие Панаира имаше зам.-кметът на общината Любомир Цонев. Той благодари на всички участници, които представиха пред разградчани и гостите на града една голяма палитра от разнообразие на музика, текст, танци и ритми от почти всички краища на планетата. Зам.-кметът благодари също на близо 100-те майстори на художествени занаяти от цялата страна и чужбина, както и на официалните делегации от побратимените градове и  пожела на всички до нови срещи и през следващата 2016 година.

Преди официалното закриване на културното събитие на сцената под звуците на "Една българска роза" се качиха художествените колективи, които представиха красотата на своите фолклорни традиции през третата фестивална вечер. На сцената се качиха също Кралицата на панаира - 15-годишната Анджела Джинович от Сърбия и нейните подгласнички - Джерен Седа от Одунпазаръ, Турция и Светлана Василева от Средношколски танцов състав „Лудогорска младост” към Капанския ансамбъл.

Всички участници във фестивалните вечери на Панаира на киселото мляко, в дефилетата и в откритата сцена „Танцувай с нас” получиха благодарствени грамоти за участие.

Както всяка година и тази, трите панаирни и фестивални дни бяха изпъстрени с множество и разнообразни прояви - забавни състезания, демонстрации, конкурси и концерти.

Специално внимание беше отделено на децата, за които в Етнографската къща беше открита детска фолклорна работилница „Чудесии”. Темата на заниманията беше „Опознай народните занаяти”. Децата научиха детските игри на баба и дядо "Прескочи кобила", "Гори-гори кърпа" и "Ти гониш", изработиха също предмети от плъст, позлатени чимширени китки със златна пара, прерисуваха шевици и оцветиха български народни носии. В последния фестивален ден в къщата-музей "Димитър Ненов" малките художници рисуваха на тема "Панаир на киселото мляко".

През трите празнични дни разградчани и гостите на града имаха възможността да се насладят на прекрасните изпълнения и феерията от ритми на фолклорни художествени колективи от единадесет държави. На сцената на площад „Възраждане” изяви имаха танцьори от България, Турция, Сърбия и Унгария. На сцената красотата на своите танци показаха и участници от САЩ, Бразилия, остров Мартиника и Мексико. Своето изкуство представиха и представителите на Колумбия, Грузия и Италия.

Пожеланията на всички танцьори и гости бяха: До нови срещи, Разград.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама