321 безработни от Разградска област са започнали работа през юли

07:47, 28 авг 15 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 321 безработни от Разградска област са постъпили на работа през юли. Като цяло броят им намалява в сравнение с юни, когато се наблюдаваше по-голямо търсене на работна сила, но съпоставено със същия месец на м.г. те са със 78 повече, съобщиха от Регионалната служба по заетостта.

Започналите работа безработни без квалификация са 147, с работническа професия са 112, а специалистите със средно специално и висше образование - 62.

Близо половината от устроените са жени, а младежите до 29 години са 42. Заетост е осигурена на 88 продължително безработни, както и на 11 безработни с намалена трудоспособност.

Трудовите посредници са осигурили заетост на първичния пазар на 142 безработни, а с активното посредничество на бюрата по труда други 83 безработни от областта са наети по програми за заетост.

Обявените през юли свободни работни места от работодатели на територията на областта са 251. През месеца търсенето на работна сила на първичния пазар се изразява в заявените места от работодателите в бюрата по труда - общо 125. 

Най-много са свободните места в преработващата промишленост, държавното управление, образованието и финансовите и застрахователните дейности, търговията, селското стопанство и операциите с недвижими имоти и др.

По програми за заетост в трите бюра по труда в Разградска област през юли са заявени 126 работни места – предимно по схемата по Оперативна програма заразвитие на човешките ресурси „Младежка заетост”.

Регистрираните без препитание хора в целия регион през отчетния период достигат 8014 души, с 68 по-малко в сравнение с предходния месец.

Равнището на безработицата в областта е 15,4 на сто и бележи спад с 0.1 пункта, спрямо юни. Община Разград продължава да е с най-ниската безработица в региона – 8.5 на сто, а най-високо е равнището на безработица в община Самуил – 33.9%.

Следват общините Лозница – 23.6%, Завет – 22.6%, Цар Калоян – 20.5%, Кубрат – 20.4%  и Исперих - 16.9%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама