Най-много безработни се борят за едно място в Разградско, сочи изследване

07:29, 06 сеп 15 25 568 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-много безработни се борят за едно място в област Разград - 67 души, а най-малко в област Русе - 9 души. Това сочи изследване „Свободните работни места: къде, колко и за каква заплата” на Института за пазарна икономика.

Средно за страната за едно свободно работно място се борят 21 души. В Северна България за една позиция са кандидатствали 25 безработни, а в Южна България - 19 човека. В комбинация с по-ниската заетост в много от областите в северната част на страната и високата безработица там, намирането на работа остава сериозно предизвикателство, посочват от Института за пазарна икономика.

Според последните официални данни на Агенцията по заетостта регистрираните безработни в страната към месец юли възлизат на 309 781 души, а в област Разград са 8 014.

Прегледът на данните на Агенцията по заетостта показва, че свободните работни места в бюрата по труда в страната са 14 771, а броят на свободните места в Разградско е 119.

Изследването сочи, че средната брутна заплата за свободните работни места в страната е 536 лв. На областно ниво, средната заплата варира от 747 лв. в София (столица) до 428 лв. във Велико Търново. Освен в столицата, високо ниво на предлагано заплащане се забелязва още в областите Габрово - 619 лв. и Перник - 585 лв. Предлаганите заплати в Благоевград, Пловдив и Варна също са над средната за страната.

Според изследването средната заплата в област Разград е 489 лева. Сравнително ниски нива на заплащане се предлагат още в областите Сливен (449 лв.) и Пазарджик (452 лв.), сочи още анализът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама