Изложба разказва за участието на разградчани в световните войни

17:12, 15 окт 15 / Култура 25 764 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Компас, бинокъл, манерка и куршум  - това са част от артефактите, събрани от учениците и експонирани в изложба под наслов „Нека войните останат в музеите” във фоайето на Основното училище “Васил Левски“ в Разград.

Експозицията, която разказва за участието на разградчани в световните войни бе официално открита от директора на учебното заведение Диана Първанова.

Сред гостите на събитието бяха временно изпълняващият длъжността кмет на общината Ценка Таракчиева, началникът на Регионалния инспекторат по образованието Атанас Дончев, директорът на Регионалния исторически музей в града Иван Иванов, Стоян Великов от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и др.

Първанова отбеляза, че тази изложба е различна, защото показва не само издирените и събрани от учениците артефакти, а и начина, по който децата са подходили към изследователската задача.

Тя благодари на всички деца, които са отделили време от лятната си ваканция да се разровят по семейните архиви и да потърсят героите на България по своите смейства. Благодарности отправи и към родителите, които са помогнали на децата да издирят и предоставят фамилни реликви, разкази.

Експозицията включва над 30 артефакта, събрани при издирвателната дейност на учениците от учебното заведение. Тя е дообогатена с материали и снимки от музейния фонд на Регионалния исторически музей в града. Посетителите на изложбата ще могат да видят още пушки и колани на участници във войните.

Сред експонатите са също медали за участие във Втората световна война на Дянко Белчев, както и книги, разказващи за участието на разградчани във войните. В изложбата са включени и част от разказите-спомени на разградчани за войните, които са събрани от младите изследователи.

Изложено е и знамето на 19-ти пехотен полк, което е предоставено специално за експозицията от Съюза на ветераните от войните.

Изложбата е първата стъпка от проекта по гражданско образование, по който започват да работят децата от групата по гражданско образование и VІІ „в“ клас от учебното заведение под ръководството на Стела Ковачева и учителката по история Таня Коцева.

Проектът започва с изследване на миналото. Той  тръгва от събития, започнали на днешния ден преди 100 години -15 октомври 1915 година, когато е започнала Първата световна война. Идеята възниква от една екскурзия до Троянския манастир, където се продавали стари вещи и един от учениците си купил манерка с дупка от куршум и патрон, разказа преподавателката по история. Тогава тя усетила, че децата проявяват интерес към тези предмети от миналото и поканила в часовете по история Стоян Великов от Съюза на ветераните от войните, който донесъл табла с всички паметници в Разградския край. Някои деца открили имената на своите дядовци или прадядовци на паметните плочи.

Учителката раздала на учениците анкетни карти със задачата да направят изследователско проучване за участници във войните и да издирят предмети, свързани с военните действия. Проектът ще продължи до края на учебната година, като по него ще има още много интересни инициативи.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама