Общинският съвет в Разград гласува възнагражденията на кмета и съветниците

18:02, 26 ное 15 / Политика 25 844 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На свое заседание днес  Общинският съвет в Разград определи възнагражденията и полагащите се отпуски на изборни длъжностни лица. Основната месечна заплата на кмета на общината д-р Валентин Василев ще бъде 2600 лв, той ще получава и допълнително възнаграждение в съответствие с вътрешните правила за работната заплата. Председателят на Общинския съвет Надежда Димитрова ще получава 90% от възнаграждението на кмета. Възнагражденията на кметовете на кметства ще са между 481 и 950 лева, като с най-висока заплата е кметът на Дянково, а с най-ниска - кметът на Просторно. Докладната записка бе приета с 23 гласа „за” и 8 въздържали се. По време на дебатите общинският съветник от ДПС Хами Хамиев направи предложение за по-високи възнаграждения на кметовете на населени места, което обаче не бе прието. 

С 27 гласа „за”, без против и въздържали общинските съветници приеха и Правилник за организацията и дейността на ОбС, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация през мандата 2015–2019 година. Според чл.44 от приетия правилник за участието си в заседания на общинския съвет и неговите комисии общинските съветници ще получават месечно възнаграждение  в размер на 65 % от средната брутна работна заплата в общинска администрация в Разград за съответния месец. 

Иво Димитров от Реформаторския блок предложи всички общински съветници и членове на постоянни комисии да получават за труда си в Общинския съвет по 1 лев, като със средствата предвидени за заплати да бъде създаден фонд за преместването на ПМГ „Акад. Никола Обрешков”  в нова собствена сграда. Той заяви, че всички общински съветници са обещавали да работят след избирането си в полза на обществото, най-малкото, което дължат на своите избиратели е да докажат, че общинският съвет не е Бюро по труда, а отговорна структура на хора, които са обещавали, че с професионализма, знанието и опита си ще подпомагат развитието на община Разград. По думите му сега, когато е избран общинският съветник е длъжен към избирателите си да докаже, че не заплатата, която получава е била негов движещ мотив за участие в изборите. Той помоли с подкрепата му за предложението всички да демонстрират, че в Общинския съвет има ново мнозинство, което е различно от предишното, готово да работи само и единствено за хората от общината, а не за заплата. Това ще бъде добър знак към всички, които са ни облекли със своето  доверие, допълни Иво Димитров. Предложението му обаче изобщо не бе гласувано, тъй като съветниците приеха възнагражденията им да бъдат в размер на 65% от средната брутна работна заплата в общинска администрация .

По време на заседанието си съветниците определиха и числеността, състава и ръководството на постоянните комисии, които ще бъдат десет. Бе гласувана и докладна за даване на съгласие за подаване на проектно предложение на община Разград по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ “Осигуряване функционирането на националната мрежа от 27 областни информационни центрове” по Оперативна програма „Добро управление”.

В дневния ред на сесията бе включена и докладна от кмета д-р Валентин Василев за одобрение на изменението на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Разград.

В началото на сесията клетва положи новият общински съветник от ГЕРБ Марина Христова, която влиза на мястото на д-р Валентин Василев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама