РЗИ в Разград прави безплатна диагностика на ХИВ и други трансмисивни инфекции

07:11, 01 дек 15 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Разград провежда кампания за безплатна и анонимна диагностика на ХИВ и други трансмисивни инфекции. Инициативата е по повод на Европейската седмица за изследване на ХИВ и хепатити и на 1-ви декември - Световен ден за борба срещу СПИН, съобщават от здравната инспекция.

Всеки делничен ден от 8.30 до 15.30 часа до 11 декември, желаещите ще може да се изследват за СПИН, Хепатит В и С в кабинет 301 в сградата на инспекцията.  При необходимост гражданите ще получат и консултация за заболяванията на място.

За СПИН изследванията могат да бъдат експресни – с капка периферна кръв (от пръста) и резултатите се получават в рамките на 15 минути. За носителство на хепатити се взема венозна кръв, уточняват от здравната инспекция.

Във връзка със Световния ден за борба срещу СПИН, Регионалната здравна инспекция организира също здравно-образователна кампания с ученици от училища в региона. Обучителни модули и презентации под мотото „Нулева стигма, нулева дискриминация!“ ще бъдат проведени в ПТГ „Шандор Петьофи“ в Разград, ПГ по СС „Хан Аспарух“ и ОУ „В. Априлов“ в Исперих, ПГВМЗ „Ал. Стамболийски“ – Лозница и СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Самуил.

Мобилен екип на здравната инспекция ще предостави и възможност за доброволно и анонимно изследване за ХИВ на лица над 16 годишна възраст, чрез бърз тест, при спазване разпоредбите на Закона за здравето. Изследвания ще могат да си направят възпитаниците на ПГВМЗ „Ал. Стамболийски“ в Лозница и ВУИ „Н.Й.Вапцаров“ в Завет.

По време на кампанията ще бъдат раздавани здравно- образователни материали и презервативи сред целевите групи чрез медицинските специалисти от здравните кабинети към учебните заведения при провежданите от тях срещи, както и чрез доброволците на БМЧК.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама