ОУ „Васил Левски” в Разград се включва в програмата „Роботика за България”

12:35, 02 дек 15 25 1087 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ОУ „Васил Левски” в Разград се включва в програмата „Роботика за България”, съобщиха от учебното заведени. В следващите шест  месеца 75 деца ще помагат на робота Робчо да изпълни мисията си, свързана с опазването на чиста околна среда.

Под ръководството на менторите Венелин Николов, преподавател по информатика и информационни технологии и Цветанка Пенчева – преподавател по английски език, децата ще разработват програмите, които ще трябва да задвижат робота Робчо. Учениците, включени в школата са от четвърти до седми клас, разпределени в четири отбора.

След като приключат работата си по зададените проекти, всички школи ще се явят на финално представяне в края на май, където ще демонстрират своите постижения по роботика. Жури, съставено от представители на световни технологични гиганти, работещи у нас, ще определи кои от младите програмисти ще влязат в националния отбор на България по роботика за следващата година.

ОУ „В.Левски” ще се бори да стане национален отбор, и ако това стане, ще се явява на международни състезания.

Програмата „Роботика за България“ се организира в страната по идея на „Работилница за граждански инициативи и с финансовата подкрепа на SAP Labs България. В програмата са включени 17 български училища, избрани след селекция на менторските екипи от преподаватели.

Програмата е обучила преподавателските двойки в менторство и работа в екип, осигурила е оборудване, което съдържа комплект Lego с програмируем модул и състезателно поле. В училището вече работят по проекта, като са сглобили робота и са го програмирали да се движи по определена линия. Предстои да изпълнят първото задание – до месец да го програмират така, че да постави един боклук в контейнера. Те ще бъдат наблюдавани на живо от журито и ще отчитат дейността си ежемесечно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама