Наблюдават водоемите в Разградско, няма опасност от преливане на язовири

13:36, 08 фев 16 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нивата на водоемите на територията на област Разград се наблюдават непрекъснато, а язовирната стена на язовир „Бели Лом” е под денонощна охрана.

Това каза зам.-областният управител Нурие Црънгалова. Тя обясни, че снеготопенето не е оказало съществено влияние на пълняемостта на водните обекти в региона, тъй като е било с бавни темпове и към момента няма опасност от преливането на язовири на територията на областта.

По думите й основните изпускатели на десетте язовира, които са включени в регистъра на потенциално опасните са в изправност. Водоемите се поддържат на 50 процента завиряемост, такива каквито са препоръките на междуведомствената комисия. Отчитането на нивото на водното огледало в язовирите се извършва с рейки и репери, с изключение на двата язовира „Балкански” и „Липник”.

Зам.-областният управител поясни, че в региона има 24 язовира, 10 от които са в регистъра на потенциално опасните. Три от тях са са собственост на Министерството на земеделието и храните и се стопанисват от „Напоителни системи”, а седем се стопанисвани от съответните общини.

Предстои обаче единият от тях - язовир „Езерче 2” да бъде изваден от този регистър, тъй като през лятото по стената на язовира са били направени строителни дейности, в резултат на което той е изведен от предаварийно състояние. „Изпускателят на язовира е напълно отворен, което на практика означава, че чашката му е почти суха и,нивото на водата в него е 1-1,5 метра”, каза Црънгалова.  

Тя допълни, че комисията ще излезе с решение дали да бъде включен друг язовир в регистъра като потенциално опасен след приключване на обследването, което предстои да направи междуведомствената комисия през пролетта.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама