Областен съвет за превенция на домашното насилие бе учреден в Разград

17:50, 09 фев 16 25 802 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областен съвет за превенция на домашното насилие бе учреден днес в Разград. На заседанието присъстваха членовете на основния състав на съвета: кметове на общини и ръководители на териториални звена на централната изпълнителна и на съдебната власт в област Разград като: Окръжен съд, Окръжна прокуратура, Регионална дирекция на МВР, Регионална дирекция „Социално подпомагане”, Регионална здравна инспекция, Регионален инспекторат по образованието; представители на болница „Св. Иван Рилски”, гр. Разград; Център за обществена подкрепа Разград; Сдружение „Младежки форум 2001 – Разград”; Сдружение на общопрактикуващите лекари в област Разград.

Гости на събитието бяха омбудсманът Мая Манолова – заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева.

Консултативният орган се създава по инициатива на Центъра на НПО в Разград с председател Георги Милков, с подкрепата на областната администрация. Целите на съвета са ограничаване на домашното насилие на територията на област Разград чрез извършване на дейности по превенция, включване н специализирани програми на извърштели на домашно насилие и стимулиране на партньорството между местната, съдебната и изпълнителните власти.

Мая Манолова заяви, че ще съдейства примерът на Разград да бъде последван от други областни градове - подобни областни съвети, които да координират усилията за предотвратяване на домашното насилие да бъдат създадени във всички областни градове.  Тя подчерта, че каузата й като национален омбудсман е да съдейства за създаването на целогодишни кризисни центрове за подкрепа на жени и деца жертви на насилие във всеки областен град. Манолова посочи, че кризисните центрове за жени и деца жертви на насилие, които действат в страната са едва 18, като по думите й те са крайно недостатъчни, тъй като според неофициалните данни на неправителствените организации броят на жените, пострадали от домашно насилие е близо 1 милион.

Общественият защитник заяви още, че в двумилионна София действа един единствен кризисен център - на фондация „Анимус“, в който има само 8 легла. "Общият капацитет на легловата база в кризисните центрове у нас е едва 228, което е крайно недостатъчно", категорична бе Манолова.

Манолова подчерта абсолютната необходимост от създаването на Координационен механизъм за помощ и подкрепа на пострадалите от домашно насилие. Манолова изтъкна и факта, че е важно да има Национален орган, който да координира усилията и действията на институциите по предотвратяване на домашното насилие, както и за работа по превенцията му.

Омбудсманът обърна внимание, че получава много жалби срещу насилници и обмисля организирането на кръгла маса по проблемите на превенцията и борбата срещу домашното насилие, включително и за промени в Закона за защита от домашното насилие.

По време на срещата председателят на Центъра на НПО в Разград Георги Милков представи добри практики по превенция на домашното насилие в региона.

Коментари и други добри практики по темата за превенция на домашното насилие в област Разград споделиха и кметът на Разград д-р Валентин Василев, председателят на Общинския съвет  Надежда Радославова, кметът на Самуил Бейтула Сали и др.

Създаването на Областен съвет за превенция на домашното насилие в област Разград е важен етап в процеса на превенция на домашното насилие на областно ниво, като развива постиженията в рамките на Местния механизъм за прилагане на Закона за защита от домашното насилие в област Разград, създаден през 2011 г. в област Разград, по инициатива на Сдружение с нестопанска цел „Център на Неправителствените организации в Разград”.

Участниците в срещата се обединиха около идеята, Областният управител на област Разград да бъде координиращ орган в процеса на превенция на домашното насилие, като участва активно в процеса и подкрепя добрите практики на ангажираните институции.

Създаването на Областен съвет за превенция на домашното насилие в област Разград е заложено като приоритет в разработената в края на 2015 г. Стратегията на област Разград за развитие на социалните услуги 2016 – 2020 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама