В Деня на Свети Харалампий осветиха десетки бурканчета с мед в Разград

14:20, 10 фев 16 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разградските пчелари почетоха днес своя покровител Свети Харалампий с тържествен молебен в църквата "Свети Георги", отслужен от отец Дмитрий Терзи.

Председателят на Областния браншови пчеларски съюз „Лудогорска пчела” Славейко Рашев честити празника на всички пчелари и техните семейства, като им пожела преди всичко здрави пчели и много пити с мед. Той обясни, че пчеларите от Разград от години спазват традицията да осветяват мед за здраве и берекет на молебен в чест на своя покровител – Св. Харалампий. Част от осветения мед вече повече от десет години пчеларите подаряват на своите приятели от Дома за възрастни хора.

Рашев каза, че миналата година е била благоприятна за производителите от региона, които отчитат среден добив от около 25-30 кг мед от пчелно семейство, при 10-15 кг за предходната 2014 година. Според него причината за високите добиви са били добрите климатични условия, влияние е оказало и забраната за пръскането с пестициди на земеделските култури. „За съжаление от тази година отново се разрешава пръскането с препарати от страна на арендаторите и се очертават  много проблеми”, коментира председателят на Областния пчеларски съюз.

Регистрираните пчелари в област Разград са над 310, но има и много хора, които отглеждат по няколко кошера, за да си допълват кошерите, има и доста млади пчелари, които тръгват по стъпките на техните дядовци и бащи.

Рашев заяви, че в Разградска област е и най-големия пчелин в страната, който се намира в Лозница, в региона има и няколко преработвателни предприятия. По думите на председателя на Областния пчеларски съюз пчеларския бранш в Разградско е в подем, но има и много проблеми, свързани с пчеларството.

Лудогорският мед се продава главно в Германия и в Холандия. До средата на август миналата година изкупната цена е била около 5 лева, но в момента е паднала на 4 - 4,20 лева, каза още Славейко Рашев. Това по думите му е заради падането на квотата на украинския мед, който се явява с по-ниска цена от българския, но със същите характеристики.

Най-голямата мъка на пчеларите е, че много хора не познават ползите от пчелните продукти, а България е една от най-ниските места в света по консумация на мед на човек от населението, допълни Славейко Рашев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама