Започват записванията за прегледи за рак на маточната шийка

09:34, 15 фев 16 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 От днес започват записванията за профилактичните прегледи за рак на маточната шийка. “Те се организират за десети пореден път по инициатива на Федерацията на жените в Разград”, съобщи председателят на неправителствената организация Любка Стоянова.

Записванията ще стават в ателието за химическо чистене в Битовия комбинат. Самите профилактични прегледи ще се проведат от 16 до 28 март от д-р Радка Стоянова, в нейния кабинет - №37, на третия етаж в поликлиниката. Хистологията ще се извършва от д-р Искрен Калчев. Цената на прегледа е 15 лева, в нея е включена и цитонамазката.

Любка Стоянова отчете, че през миналата година в кампанията са се включили около 100 жени, като при 10% от тях са били открити различни заболявания. Тя отправи благодарности към ръководствата на фирмите „Млин” и „Дружба” за това, че всяка година поемат част от разходите за прегледите на своите работнички и служителки.

Основният причинител на рака на маточната шийка е човешки папилома вирус, обясни д-р Стоянова. Тя подчерта, че при редовни профилактични прегледи вирусът се открива и ракът може да бъде предотвратен. В ранните стадии той е лечим. Статистиката показва, че от рак на маточната шийка годишно в България умират 340 жени, а около 1000 се разболяват. По думите на д-р Стоянова е добре всяка жена да се преглежда веднъж годишно с цитонамазка при гинеколог, за да може да се предпази от това заболяване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама