Заседава комисията за разработване на здравна карта на област Разград

17:44, 22 фев 16 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 В Областната администрация в Разград днес се проведе заседание на Комисията за изработване на Областната здравна карта. То бе председателствано от зам. областния управител Виолета Тодорова.

Заседанието бе свикано във връзка с постъпили в областната администрация предложения за промени в проекта на Националната здравна карта в частта й, отнасяща се за област Разград.

На срещата присъстваха членовете на комисията, определена със заповед на Министъра на здравеопазването, в която са включени представителите на  всички общини, на Регионалната здравна инспекция, Районната здравноосигурителна каса, Районна колегия на българския лекарски съюз, Районна колегия на Българския зъболекарски съюз и на Регионална колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Заедно с тях, участие взеха и управителите на трите лечебни заведения на територията на област Разград.

Основен акцент бе обсъждането на проекта за Национална здравна карта и степента й на съответствие с изготвената от комисията Областна здравна карта на област Разград.

В хода на заседанието, д-р Ася Генева, директор на Регионалната здравна инспекция, направи сравнение на разработеното от областната комисия предложение за Областна здравна карта, с проекта на Национална здравна карта, в частта й за област Разград. Направена беше съпоставка и с осигуреността с болнични легла в област Разград, в сравнение със средните стойности на регионално и национално ниво.

Д-р Генева отбеляза, че към момента броят на леглата за активно лечение в област Разград е 438, а новият проект за Национална здравна карта предвижда те да станат 301. Проектът предвижда намаляване на леглата за активно лечение в направленията хирургия, неврология и пневмология. 70 легла от тези, които досега са били за активно лечение се трансформират в легла за долекуване. Изпълнителните директори на трите болници в Разград, Исперих и Кубрат изразиха притеснение от драстичното оредяване, което поставя здравните заведения на ниво под средното за страната.

Присъстващите изказаха мнения относно броя и разпределението на легловата база в болничната и извънболничната помощ и всички останали параметри, необходими за изготвянето на Картата.

Кметът на община Самуил д-р Бейтула Сали предложи да фигурират филиали на СМП в общините Самуил и Завет.

Областната комисия излезе с предложение до здравното министерство да се направи вътрешно преразпределение на леглата, с оглед специфичните нужди на населението в областта, в рамките на предложените легла по проекта на НЗК. Бе решено  също по Проекта за методиката за оценка на лечебните заведения, да се намали разстоянието на отдалеченост между болниците – на 35 км., вместо 65 км., както и да се увеличи броя на психиатричните легла на 40.

Предложенията предстои да бъдат внесени до 1 март.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама