Д-р Селиме Карагьозова: Най-голямата награда за един лекар, е признателността и доверието на пациентите

08:13, 28 фев 16 25 3196 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-голямата награда за един лекар, е признателността и доверието на пациентите, казва д-р Селиме Карагьозова от Разград. Тя е носител на приза “Семеен лекар на 2015 година”, връчен от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Лекарката не скрива, че е щастлива и се чувства удовлетворена от труда си. Тя особено цени това си отличие, защото й е присъдено от колеги. Обяснява, че наградата се дава по обективни критерии - за специалност, за брой пациенти, за работа по програмата за диспансерни прегледи, за майчино и детско здравеопазване, за участие в квалификации. Лекарката смята обаче, че всички нейни колеги са достойни и заслужават такава награда, защото всеки един от тях работи при тежки условия и стрес, особено през последната година. Д-р Карагьозова се надява много повече лекари да получават такива награди, за да имат стимул за работа.

Тя разказва, че е родена в разградското село Бисерци, където е отраснала. Средното си образование е завършила в Разград, а след това е учила в медицинския институт във Варна. Има две признати медицински специалности - обща медицина и вътрешни болести, продължава да специализира и кардиология.

Освен това д-р Карагьозова е завършила магистратура по здравен мениджмънт, има диплом по хомеопатия, сертификати по абдоминална ехография, ехокардиография и холтер ЕКГ. Тя се грижи за над 8000 пациенти в Разград и три околни села, ръководейки екип от двама лекари и пет медицински сестри.

Медикът споделя, че от малка живеела с мисълта, че ще стане лекар. „Навремето, когато бях малка, достъпът до лекар за хората от селата беше много труден, за да отидеш на лекар ти трябваха няколко дни и като отидеш никой не ти обръщаше внимание”, обяснява д-р Карагьозова. В желанието си да помогне най-вече на близките си момичето от Бисерци се насочва именно към професията лекар и с много усилия и труд успява да сбъдне мечтата си.

След като завършва образованието си д-р Карагьозова работи няколко години в поликлиниката и в разградската болница. Започва практиката си през 2002 година със 1500 пациенти, а сега те са повече от 8000, 1500 от които са деца. Д-р Карагьозова разказва, че предпочита да се грижи за цели семейства, защото по думите й така се работи по -лесно.

С гордост споделя, че познава всичките си пациенти, с изключение на новите, които са се записали през декември. Най-възрастният й пациент е 95-годишният дядо Тодор от Разград, който в момента живее в Езерче. Радостното е, че възрастният човек се обслужва сам и идва често на преглед, също сам, казва медикът. Тя обяснява, че пациентите й са добродушни и сърдечни, споделят с нея всякакви проблеми. За нея няма по-важно от това да види пациентите си усмихнати и оздравели. Д-р Карагьозова смята, че добрите отзиви за нея като лекар са повече отколкото лошите и това я радва, защото се опитва да помага на всички доколкото е възможно.

Тя отбелязва, че медиците са доволни от пациентите си, но не и от Министерството на здравеопазването. Смята, че министерството не само, че не помага на лекарите, но и им пречи, а всички реформи са против пациентите.

Разказва, че пред общопрактикуващите лекари в страната стоят много административни правила и неуредици. Всичко това изнервя медиците и малко или много се отразява на пациентите”, казва разградският медик.  

Като едни от по-важните проблеми, които стоят пред лекарите и пациентите д-р Карагьозова посочва предложението за въвеждането напръстови идентификатори, с които предстои да се влиза в лечебните заведения и листи на чакащи за лечение пациенти, както и новата здравна карта. Тя обяснява, че друг проблем на личните лекари е свързан с медицинските направления.

Коментира и още едно нововъведение. „Досега бяхме на разположение на пациентите почти 24 часа, те можеха да ни се обаждат по всяко време, но от първи април с новата реформа тази възможност ще им се отнеме”, казва д-р Карагьозова. Тя не възприема нововъведението, защото счита, че това ще затрудни много обслужването на пациентите.

„Досега, и в събота, и в неделя, аз или персонала ми правеше манипулации на пациентите от селата, сега вече според изискванията на здравното министерство за една инжекция те трябва да се обадят на спешна помощ”, обяснява докторката. Най-вероятно според д-р Карагьозова това се прави с цел източване на здравната каса и е за сметка на общопрактикуващите лекари, а най-вече в ущърб на пациентите.

По думите на д-р Карагьозова друг проблем, който се очертава пред общопрактикуващите лекари е този с новородените. Обяснява, че преди 4-5 години е имало проект, който е направен въз основа на погрешно събрани данни от статистиката. Тя разказва, че една голяма част от децата живеят в чужбина с родителите си и те се водят в РЗИ като необхванати с профилактични прегледи и имунизации. По същия начин и това, че бременните не се обхващат до 12-а гестационна седмица.

Д-р Карагьозова заявява, че след тази статистиката лично си е проверила данните и наистина се оказало, че 30% от децата са в чужбина. „Но когато си дойдат през лятото, ги обхващаме”, казва тя. В резултат на грешната статистика обаче са разкрити центрове за Майчино и детско здраве към болниците , които според нея не само дублират дейността на общопрактикуващите лекари, но и им пречат.

Д-р Селиме Карагьозова е джипито, спечелило най-много дела срещу РЗОК. Тя коментира, че повечето от тях са били за формални нарушения, като например за изписани лекарства с два дни по-рано, за сгрешен номер на рецептурната книжка, за липсващи бележки в чакалнята, за работа в извънработно време и др.

Според лекарката проверките от здравната каса са съпроводени с постоянно унижение на семейните лекари. Тя обяснява, че в бюджета на тази институция фигурира перо "глоби" и като дойде човек оттам, ти казва в прав текст, че трябва да те санкционира, защото си има лимит. Тя счита обаче, че глобата на здравната каса или на някое друго ведомство не подобрява качеството на обслужване, а затормозява дейността на семейните лекари и пречи на обслужването на болните.

Д-р Карагьозова споделя, че се е посветила на пациентите си и няма свободно време. Отпуски не е ползвала от 2002 година. Благодарна е обаче на семейството си, че я разбират и подкрепят. Казва, че синът й е тръгнал по нейния път - следва медицина. По-малката й дъщеря е ученичка в пети клас, мечтата й обаче е да стане адвокат.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама