Преглеждат безплатно за глаукома и катаракта в Разград

07:02, 12 мар 16 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 17 март в МБАЛ „ Свети Иван Рилски” в Разград ще се проведе безплатен скриниг на две от социално-значимите очни заболявания – глаукома и катаракта. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция, по чиято инициатива се организира кампанията. Тя е по повод Световната седмица за борба с глаукомата.

Профилактичните прегледи ще се извършват в приемно-консултативния кабинет на отделението по очни болести към болницата от 9 до 13 часа. Те ще бъдат проведени от д-р Ивелина Стефанова – специалист по очни болести с изцяло обновената и модерна апаратура за диагностика.

Предварителните записвания се правят от 8 до 12 часа на телефон 084/62 43 21, вътрешен 279.

Глаукомата е втората най-честа причина за слепота в световен мащаб. Повече от 4 млн.души по света са загубили зрението си в следствие на заболяване от глаукома. Между 70 000 и 80 000 души в България страдат от очното заболяване глаукома, като само половината от тях знаят, че са засегнати от него и се лекуват.

В много случаи тя протича напълно безсимптомно и се диагностицира твърде късно. Ранното й откриване е изключително важно за ефекта от лечението и запазване зрението до късна възраст. Офталмолозите препоръчват, особено на хората след 50 години, задължително да извършват поне веднъж годишно профилактично изследване на зрението си и измерване на очното налягане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама