Преглеждат безплатно за рак на дебелото черво в Разград

07:24, 21 мар 16 25 499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По повод Световния месец за борба с рака на дебелото черво в Разград ще се проведе кампания по безплатни прегледи. Тя се организира по инициатива на Регионалната здравна инспекция, съвместно с отделението по гастро – ентерология към МБАЛ “Св.Иван Рилски“, съобщиха от здравното ведомство.

Профилактичните прегледи ще са на 23 март, от 08.00 до 13.30 часа в приемно – консултативния кабинет на отделението по гастроентерология, с изцяло обновена и модерна апаратура за диагностика. Ще ги извършва д-р Румен Цацoв – началник на отделението по гастроентерология.

За прегледите е необходимо предварително записване от 8.00 до 13.30 часа на телефон:  084/62 43 21/, вът. 256.

Статистката сочи, че в България ракът на дебелото черво се увеличава с всяка измината година. Ако през 1994 година заболелите в страната са около 2 400, то днес те са вече над 3 100-3 200 души, като цифрата постоянно расте.

При анализа на смъртността по причини за област Разград на второ място по смъртност са онкологичните заболявания. С най–висок относителен дял за областта са онкологичните заболявания на трахеята, бронхите и белия дроб (42,6 %о), следвани от тези на дебелото черво (26,7 %o ).

Тревожен е факта, че болните са открити с късни туморни образувания. Лекарите почти не виждат болни в първи стадий, когато шансът за пълно възстановяване е решително по-висок. Затова призовават да не се страхуваме от профилактичните прегледи след определена възраст, а да се грижим отговорно за нашето здраве, дълголетие и спокоен начин на живот.

Приетата възраст за провеждане на скринингови изследвания е 50 години. Скринингът обхваща заболяването в неговия предклиничен стадий. Изследват се здрави пациенти и се следи тяхното общо състояние. При хора от рискови групи, с фамилна обремененост и възпалителни процеси в червата профилактиката може да започне и от 40-годишна възраст.

През 2015 година в Разградска област в рамките на Националната програма за профилактика на хроничните и незаразни болести бе организиран популационен скрининг на онкологични заболявания, в това число и за рак на дебелото и право черво. Разпратени бяха покани на 39 лица от областта, но едва осем лица се възползваха от предоставената възможност за безплатни скринингови прегледи и изследвания, посочват от Регионалната здравна инспекция.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама