Общопрактикуващите лекари в област Разград излизат на протест в понеделник

13:10, 24 мар 16 25 436 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нито един от 47-те общопрактикуващи лекари в област Разград няма да отвори кабинета си в понеделник, 28 март, в знак на протест срещу т.нар. здравна реформа. Това заяви д-р Селиме Карагьозова, председател на регионалната структура на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Протестът ще бъде от 9 часа пред поликлиниката в Разград. В знак на протест в този ден ще се преглеждат само спешни и неотложни  случаи в кабинет 1 на ет.2 в поликлиниката.

Д-р Карагьозова отбеляза, че до решението за ефективни протестни действия се е стигнало заради пренебрегването на проблемите в първичната извънболнична медицинска помощ и формалното отношение от страна на Министерството на здравеопазването.

„Протестът ни е основно заради това, че Министерството на здравеопазването заблуждават пациентите, като изказват неистини”. Тя подчерта, че лекарите не приемат твърдението, че е разширен обемът на профилактичните прегледи за възрастни. По думите й, както и досега на възрастните пациенти не им се полагат почти никакви изследвания и се полага по половин направление на пациент годишно за всички специалисти. „Всеки ден сме изправени пред това да обясняваме на пациентите как няма възможност за направления, защото това, което казва министерството, че всеки пациент ще получи по едно направление месечно и ще може да си прави изследвания не е вярно”, отбеляза д-р Карагьозова. По думите й другото твърдение, което не е вярно е, че са увеличени броя на профилактичните прегледи на деца до 18 години. Лекарката посочи, че на децата от 7 до 18 години се полага по един преглед и всички те са минали тези прегледи. 

Общопрактикуващите лекари не приемат и въвеждането на пръстовия идентификатор. Според д-р Селиме Карагьозова това само ще затрудни работата не само на лекарите, но и на пациентите. Медиците са и против въведените критерии за качество, те са притеснени  и от възстановяването на договорното начало в задължителното здравно осигуряване. „Ние реално не сме договорни партньори на Здравната каса, а сме само изпълнители, въпреки това се подписваме на местата за договорен партньор”, коментира д-р Карагьозова. Тя отбеляза, че всичко, което е под договора е изнесено под формата на наредби и го няма в Националния рамков договор.

Д-р Карагьозова каза още, че друг притеснителен проблем специално за Разградска област е, че от първи април личните лекари, работещи в Завет, Самуил, Исперих и Кубрат няма да имат възможност да сключват договори със Здравната каса. Това по думите й се дължи на факта, че с наредба на Министерството на здравеопазването лекарите, работещи в тези общини поради липса на така наречения неотложен кабинет, който го има само в Разград трябва да сключат договори с филиали на спешните центрове. „За съжаление обаче филиалите на спешните центрове не отговарят на изискванията на Здравната каса, при което населението на тези четири общини остава без обслужване от първи април”, коментира д-р Карагьозова.

От Сдружението на общопрактикуващите лекари настояват Националният рамков договор  от 2015 година да продължи да действа още няколко месеца, докато през това време се направят корекции на съответните наредби. Те обаче не трябва да бъдат направени само от страна на Министерството на здравеопазването, а да бъдат лично под ръководството на премиера и на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Д-р Карагьозова каза, че в протестите ще се включват поетапно лекари от различни области от страната, като първи са разградските и кюстендилските общопрактикуващи лекари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама