От спешен ремонт се нуждаят пет войнишки паметника в Разградско

07:20, 01 апр 16 25 597 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От неотложен ремонт се нуждаят пет войнишки паметника в Разградска област, стана ясно на заседанието на областната комисия. Най-сериозна нужда от спешен ремонт има паметникът на загиналите във войните в Осенец. По експертни разчети, направени още преди две години, за реставрацията на паметника са необходими около 8 000 лв. Средства трябват и за ремонт на паметника на полковник Дяков и на загиналите във войните в Топчии. По план-сметка още от миналата година са нужни 17 хил. лв.

От спешен ремонт се нуждае също паметната плоча на Иван Генчев, загинал през Отечествената война, намираща се в Тодорово. Средства ще бъдат поискани и за ремонт на паметника на загиналите във войните в лознишкото село Гороцвет.

На територията на община Кубрат има пет войнишки паметника. Четири от тях се поддържат в добро състояние, благодарение на усилията на общинската администрация. Две хиляди лева са необходими, за да се реконструира паметника на загиналите през войните от 1912 - 1918 г. в Юпер.

Представителят на община Завет заяви, че няма да кандидатстват за средства за ремонт на паметници. На територията на общината има пет военни паметника, като само паметната плоча на загиналите през Втората световна война във Веселец има нужда от реконструкция. Тъй като не са необходими много пари, общината ще я възстанови със собствени бюджетни средства.

По време на заседанието бе съобщено, че през миналата година са отпуснати само 5000 лева от Министерството на отбраната за финансиране на ремонта на два военни паметника в селата Каменар и Пороище. Парите са от заявените още през 2014 година средства, каза експертът от областната администрация Тодор Крушевски. Той отбеляза, че от заявката, направена през миналата година все още няма преведени средства.

Тази година се очаква финансиране на  дадена през 2015 г. заявка за  ремонт на паметниците в селата Топчии и Юпер, във връзка с честване на 100 години от Тутраканската епопея.

В момента се подготвя проект за построяване на нов паметник в лознишкото село Ловско и на паметна плоча в Лозница, който ще се внесе за разглеждане от Областната комисия „Военни паметници” и ще се съгласува с Министерството на отбраната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама