Набелязаха мерки за предотвратяване навлизането на заразен нодуларен дерматит в област Разград

16:27, 18 апр 16 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мерки срещу евентуалното проникване и разпространение на заболяването заразен нодуларен дерматит при едрите преживни животни гласува на свое заседание днес Областната епизоотична комисия в Разград. Заседанието бе председателствано от зам.-областния управител Виолета Тодорова. Освен членовете на комисията, присъстваха и представители на общините, собственици и управители на кравеферми на територията на областта, както и представители на Българския ветеринарен съюз - д-р Стойко Колев и д-р Никола Досев.

Заседанието беше свикано с първично възникнали огнища на болестта заразен нодуларен дерматит в с. Воден и с. Черногорово, община Димитровград, област Хасково.

Д-р Йорданов запозна участниците в заседанието със заповеди  на д-р Дамян Илиев – изпълнителен директор на БАБХ, съгласно които директорите на всички областни дирекции по безопасност на храните да приведат поверените им служби в състояние на повишена епизоотична готовност.

Д-р Йорданов посочи, че към днешна дата болестта не е разпространена на територията на област Разград и не е заразна за хората, но води до сериозни икономически щети: намаляване на млеконадоя, аборти, безплодие, кожите на болните животни не могат да бъдат използвани и др. Заболяването е вирусно и засяга едрите преживни животни. Предава се изключително лесно. Преносители могат да бъдат хора, птици, други животни. Предизвиква се от шарка-вирус, инкубационния период е от 2 до 4 седмици и се характеризира с появата на възловидни образувания по кожата, отоци по крайниците и вимето, подуване на лимфните възли. Не се предава на хората, но болните животни не могат да бъдат излекувани. Затова и тези, които са били в контакт с тях, биват убивани и след това загробвани на място.

Д-р Йорданов отбеляза, че засега в Старозагорска област са избити 30 животни, при които чрез лабораторни изследвания е установено заболяването.

Той запозна присъстващите с превантивните мерки, като една от тях е ограничаване на безнадзорното движение на животни в областта. Друга мярка, която би трябвало да се предприеме е пръскане на обори, пасища и терени с препарати, които отблъскват и унищожават комарите и насекомите, които могат да пренасят болестта.

Д-р Драмалиев поясни, че стопаните ще имат информация с какви препарати да предпазят добитъка си и заяви, че разчитат на това те да започнат да пръскат оборите и животните си, за да се предотврати навлизането на това заболяване в региона. Както е по закон, така и от морална гледна точка, стопаните са длъжни да уведомяват ветеринарните служби за здравния статус на животните им, коментира д-р Драмалиев.

По време на заседанието, от обсъжданията и дискусиите, които се проведоха, стана ясно, че има няколко мерки, които могат да бъдат предприети за недопускане навлизането на заразен нодуларен дерматит сред добитъка в област Разград. Във връзка с ограничаването на болестта епизоотичната комисия засилва контрола върху движението на животни. Забраняват се пазарите и изложенията на животни. Кметовете на общини и населени места ще бъдат информирани за заболяването и от тях ще бъде поискано съдействие при констатиране на нодуларен дерматит в техния район. Животновъдите, отглеждащи едри преживни животни трябва да засилят мерките за биосигурност, да извършат дезинфекция и дезинсекция във фермите си. Ще бъдат свикани общинските епизоотични комисии.

Областният управител ще издаде заповед, с която ще разпореди на кметовете на общините на територията на Област Разград горните мерки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама