Акция по доброволно кръводаряване организира БЧК в Разград

07:44, 24 апр 16 25 495 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Акция по безвъзмездно и доброволно кръводаряване под надслов „Запалете свещичка, подарете живот” организира Областният съвет на БЧК в Разград, съобщиха от организацията. Инициативата ще се състои с подкрепата на православния храм ”Св.Николай Чудотворец”, МБАЛ „Св.Иван Рилски” и областната администрация.

Кръводарителската акция ще се проведе утре от 08.30 до 12 часа в Центъра по трансфузионна хематология на разградската болница. В инициативата могат да се включат всички здрави хора на възраст от 18 до 65 години. 

Основната цел на кръводарителска кампания e да се популяризира значението на безвъзмездното и доброволно кръводаряване и да се подпомогнат болничните заведения през великденските празници.

От БЧК припомнят, че кръводаряването е доброволно предоставяне на определено количество от собствената кръв, с цел подпомагане на човешко здраве и спасяване на живот. Това е хуманен, безвъзмезден акт на милосърдие и човешка солидарност, на всеки здрав гражданин.

Мъжете могат да даряват 5 пъти в една календарна година, а жените - 4 пъти, като интервалът между две дарявания трябва да бъде не по-малък от 8 седмици. Нито една болест не може да бъде предадена на човека, който дарява кръв, уточняват от БЧК.

Оттам допълват, че кръводаряването е полезно, защото стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма. Всички консумативи, използвани по време на кръвовземането, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама