600 танцьори се включват във фестивала "Капанска китка" в Разград

14:59, 25 апр 16 / Култура 25 544 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 600 танцьори от над 20 клуба от страната ще се включат в Седмия национален фолклорен фестивал "Капанска китка". Проявата ще се проведе на 28 май в Разград, съобщи Кънчо Върбанов, председател на НЧ"Бузлуджа" и художествен ръководител на Танцов клуб "Абритус", които са организатори на събитието.

Записванията приключват на 30 април, като досега заявки са подали клубове от Пазарджик, Бургас, Стара Загора, Девня, Дряново, Велико Търново, Пирдоп, Кубрат, Добрич, Попово, Търговище. Очаква се потвърждение от Монтана, Русе, Силистра, Варна, Преслав, Ветово, Исперих и други.

В пресконференцията участва и кметът на Община Разград д-р Валентин Василев, под чийто патронаж се провежда Националният фолклорен фестивал на клубовете и школите, изучаващи български народни хора. Най-високата награда, която се връчва, е тази на кмета, за цялостно представяне на клуба.

Специален плакет и парична награда за цялостно представяне получават при клубовете с участници от 31 и повече души - I място - 350 лв, II място - 200 лв, и III място - 150 лв​. При клубове с участници до 30 души наградите са: I място - 300 лв.,II място - 200 лв и III място - 150 лв.

За пръв път тази година MakFolk Association, организатор на Folklore Festival в цяла Европа, осигурява преференциално участие в своите фестивали по избор на всички участвали във фестивала клубове. Специална награда ще връчи и "Еврогрейд" ООД - преференциално участие в Седмицата на хорото в гр. Приморско през месец август 2016 г. Ще бъдат раздадени и много допълнителни награди за участващите клубове, осигурени от спонсорите на фестивала. Грамоти и подаръци ще получат всички клубове и всеки от участващите в тях изпълнители.

По регламент право на участие имат всички любителски клубове от страната, изучаващи български народни хора. Няма възрастова граница за участниците. Всеки клуб представя по свой избор в два тура по две хора. Продължителността на всеки тур е максимум 6 мин. За двата тура се изпълняват общо четири хора, като едно от тях задължително трябва да бъде местно за съответния клуб.

Комисия от хореографи и фолклористи с председател Любчо Василев ще оценява представянето на клубовете по следните критерии: автентичност и оригиналност на фолклорните хора; стилно изпълнение на хората характерно за съответната етнографска област; емоционален заряд и артистичност на изпълнителите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама