В Разград отбелязаха Световния ден за безопасност и здраве при работа

14:59, 28 апр 16 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионалният съвет на КНСБ в Разград организира днес кръгла маса и поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на загиналите при трудови злополуки в региона. Инициативите бяха посветени на 28 април – Световния ден за безопасност и здраве при работа, както и отбелязването на Международния ден в памет на загиналите и пострадали работници.

В кръглата маса участваха областният управител Манол Кившанов, зам.-областният управител Виолета Тодорова, представители на фирми и организации, синдикалисти и държавни контролни органи.

В рамките на кръглата маса бяха представени проблеми, касаещи здравословни и безопасни условия на труд,   превенция здравето на човека в трудовия процес и контрола върху условията на труд в дружества и фирми. 

Председателят на Регионалния съвет на КНСБ Грациела Ранкова откри срещата с кратко представяне на значимостта на отбелязването на Световния ден на безопасност и здраве при работа, чрез осъществяване на идеите за превенция на нещастните случаи по време на работа и на професионалните заболявания. 

Ранкова допълни, че Световният ден за безопасност и здраве при работа има за цел подпомагане превенцията на трудовите злополуки и професионалните заболявания. Това е кампания за повишаване на осведомеността, както и за фокусиране вниманието на международната общност върху възникващите тенденции в областта на безопасните и здравословни условия на труд и върху степента на трудовите травми, заболявания и смъртни случаи в световен мащаб.

През настоящата 2016 г. европейската тема на Световния ден за безопасност и здраве при работа е „Стресът на работното място – колективно предизвикателство”.

По време на събитието Катя Филипова – директор на дирекция „Инспекция по труда” – Разград направи анализ на трудовия травматизъм в Област Разград. Тя съобщи, че през 2015 година на територията на Разградска област са декларирани 37 злополуки, от тях 32 са признати за трудови, като 27 са възникнали на работното място.

През периода са регистрирани 2 злополуки със смъртен изход, възникнали във фирмите ЕТ „Сюлюш – Айдън Сюлейманов” с. Стражец и „Фураж Росица” ЕАД. Запазва се тенденцията от последните години да преобладават злополуките с пострадали на по-висока възраст работници и служители. Възрастовото разпределение на пострадалите при трудови злополуки сочи най-голям дял на работниците от 41-50 години – 12 пострадали – относителен дял 37%.

Това са хора с изградени трудови навици и опит. Основната причина за допускане на злополуките са, както прекалената самоувереност и подценяване на риск, така и забавянето на реакциите, по-бавното осмисляне на рисковете, физиологията и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама