Откриват традиционните Майски празници в Исперих с Великденски концерт

07:47, 02 май 16 25 1020 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Традиционните Майски празници „Исперих – 2016” ще бъдат открити с Великденски концерт, съобщиха от общинската администрация.

Концертът ще се състои днес от 16 часа пред Народно читалище „Съзнание 1891”. Жителите и гостите на Исперих ще се насладят на изпълненията на певчески групи и танцови състави към читалището.

В програмата на Майските празници са включени концерти, изложби, спортни състезания, чествания и други културни прояви.

Утре от 15 часа исперихчани могат да посетят изложбата на яйца и козунаци, която ще представи НЧ "Съзнание-1891", а на 6 май от 10 ч. пред паметника на Св.Георги ще се състои традиционното вече Гергьовско веселие.

Любителите на планинското колоездене могат да се запишат за участие в Националния Крос Кънтри "Стоте могили", който ще се проведена 8 май от 10 ч. в Историко-архитектурен резерват "Сборяново".

Организатори на проявата са община Исперих, Колоклуб „Димитровец-Исперих, Българската федерация по туризъм и Българската асоциация за спорт в училище. В състезанието могат да се включат деца на възраст от 10 до 14 г., юноши младша и старша възраст, мъже, жени и ветерани.

Още две спортни прояви са включени в програмата на майските празници. На 17 май с различни инициативи във всички училища в общината ще бъде отбелязан Международният ден на спорта, а на 21 май ще се проведе Рали Исперих, чийто организатор е Спортен клуб „Адреналин в кръвта”.

Състезанието ще се проведе от 11 часа на околовръстното до фаянсовият завод. Ще има драг състезание в 5 класа - стрийт до 2000 куб, стрийт до 3500 куб, стрийт над 3500 куб, модифицирани до 2000 куб и модифицирани над 2000 куб. 

Ще има голямо дрифт шоу със състезателен характер от членовете на клуб „Адреналин в кръвта” и за радост на по смелите фенове,ще има Дрифт такси.

Като част от Майските празници е и празникът на руската песен, който е насрочен за 9 май от 17.30 часа пред паметника на Хан Аспарух. Преди това от 15 часа ще се състои шествие по повод деня на Европа, в което ще се включат ученици от училищата в града.

Сред акцентите ще бъде и честването на няколко годишнини - 65 години от създаването на първия литературен кръжок в града, 125 г. библиотечно дело, 40 години хор "Лудогорско ехо" и 30 години ЦДГ "Слънце".

В рамките на празничните дни ще бъде открита и гостуваща изложба  от РИМ – Русе "Гласове от Русе за Добруджа". За пореден път на 18 май Историческият музей в града ще отбележи Европейската нощ на музеите "Римски нощи в музея".

Предвидени са и няколко концерта, сред които „Шоу под звездите”, с участието на Ивана, празнично шествие и концерт на ансамбъл "Родопа" - гр.Смолян, концерт на школите по изкуствата към НЧ "Съзнание-1891". Пенсионерските клубове ще представят възстановка за Лазаровден, ще се състои също Нощ на китарите.

Тържествената сесия на Общинския съвет е насрочена за 25 май от 17:30 ч. в читалището в града, след което е концертът на Маргарита Хранова.

На 30 май за поредна година пред паметника на Хан Аспарух исперихчани ще посрещнат участниците в похода "По стъпките на Таньо Войвода", а на следващия ден по случай Деня на детето в парк „В. Друмев” ще бъде организирана среща с деца в неравностойно положение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама