Осъдиха на осем месеца затвор иманяр, задържан с 35 антични предмета

12:31, 25 май 16 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжният съд в Разград присъди днес осем месеца лишаване от свобода при строг режим за 39-годишния Хаким Р. Мъжът е осъден да заплати и глоба в размер на 3000 лева и отнемане в полза на държавата на метал детектор и 35 антични предмета, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

Хаким Р. бе признат за виновен по двете обвинения на Окръжната прокуратура в Разград – противозаконно притежаване на металдетектор за търсене на предмети – движима културна ценност, както и за открити, но непредадени в седемдневен срок 35 антични монети и предмети, датирани към Римската, Османската империя и Средновековието.

На 3 октомври 2015 г. 39-годишният мъж пътувал с автомобила си с немска регистрация, когато бил спрян за рутинна проверка. Справка показала, че регистрационните номера на колата му били с изтекъл срок.

Последвала щателна проверка на полицейските служители, при която в багажника на колата му са открити множество предмети – културна ценност, както и метал детекторът.

Според експертното заключение по досъдебното производство намерените и непредадени  в седемдневен срок археологически обекти, както изисква законът, са 35. Сред тях са бронзови и сребърни монети, бронзови пръстени и апликации, оловни копчета. Заради липсата на действащи аукциони в България пазарната стойност на откритите антични вещи и предмети е ориентировъчна, но те безспорно са археологически обекти, открити в резултат на изкопна дейност по смисъла на Закона за културното наследство.

Хаким Р. е осъждан девет пъти за кражби. Това е първата му – десета присъда, за иманярство, допълниха от Апелативната прокуратура във Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама