На кръгла маса в Разград обсъдиха проблемите и последствията от ранните бракове

16:58, 26 май 16 25 529 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кръгла маса на тема „Ранните бракове – проблеми и последствия” се проведе днес в офиса на Центъра за обществена подкрепа. Инициативата бе част от проекта „Спиране на процеса на маргинализация на ромите в Кюстендил чрез създаване на модел за развитие на общността”, съобщиха от Центъра за обществена подкрепа.

На срещата присъстваха представители на институции, работещи с деца, неправителствени организации, директори на учебни заведения, представители

на общинската и областна администрация, полицаи. Участниците във форума споделиха добри практики за задържане на децата в училище и мотивирането им да се образоват, вместо да създават семейства.

Като основни причини за ранните бракове специалистите очертаха миграцията и бедността. Участниците в кръглата маса се обединиха около идеята, че проблемът с ранните бракове може да бъде решен с всеобхватна държавна политика – социална работа, спазване на законите, целогодишни кампании, интензивна работа с родители, младежи и деца. 

Проектът „Спиране на процеса на маргинализация на ромите в Кюстендил чрез създаване на модел за развитие на общността” се изпълнява от Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца, Нов български университет в партньорство с община Кюстендил и фондация „Здраве и социално развитие”. Той е финансиран от Фондация ВЕЛУКС. 

В рамките на проекта в Разград бе организиран конкурс за рисунка и есе на тема „Искам да се уча, искам да сполуча“. Връчването на наградите и обявяване на победителите от конкурса ще бъде в началото на юни в офиса на Центъра за обществена подкрепа, където ще се проведе заключителен хепънинг с всички участници в надпреварата.

Като част от дейностите по проекта Центърът за обществена подкрепа проведе срещи с ученици в учебните заведения в Стражец, Ясеновец и Осенец, допълват от Центъра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама