Над 500 танцьори ще се включат във фолклорния фестивал "Капанска китка" в Разград

07:56, 28 май 16 / Култура 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 500 танцьори от  20 клуба ще се включат в Седмия национален фолклорен

фестивал "Капанска китка" в Разград. Фолклорната надпревара започва днес от 10 часа в Общинския културен център, съобщи Кънчо Върбанов, председател на НЧ"Бузлуджа" и художествен ръководител на Танцов клуб "Абритус", организатори на събитието.

Заявки за участие са подали клубове и школи, изучаващи български народни хора от Варна, Бургас, Стара Загора, Ямбол, Пазарджик, Пирдоп, Добрич, Трявна, Дряново, Велико Търново, Шумен, Попово, Търговище, Ветово, Кубрат, Девня и Разград. Танцов клуб "Абритус" също ще покаже своето изкуство, поздравявайки с "Добре дошли" своите колеги и приятели.

Фестивалът има конкурсен характер. По регламент всеки клуб представя по свой избор в два тура по две хора. Продължителността на всеки тур е максимум 6 мин. За двата тура се изпълняват общо четири хора, като едно от тях задължително трябва да бъде местно за съответния клуб.

 Комисия от хореографи и фолклористи с председател Любчо Василев ще оценява представянето на клубовете по следните критерии: автентичност и оригиналност на фолклорните хора; стилно изпълнение на хората характерно за съответната етнографска област; емоционален заряд и артистичност на изпълнителите.

Най-високата награда, която се връчва, е тази на кмета, за цялостно представяне на клуба. Специален плакет и парична награда за цялостно представяне получават при клубовете с участници от 31 и повече души - I място - 350 лв, II място - 200 лв, и III място - 150 лв​. При клубове с участници до 30 души наградите са: I място - 300 лв.,II място - 200 лв и III място - 150 лв.

За пръв път тази година MakFolk Association, организатор на Folklore Festival в цяла Европа, осигурява преференциално участие в своите фестивали по избор на всички участвали във фестивала клубове. Специална награда ще връчи и "Еврогрейд" ООД - преференциално участие в Седмицата на хорото в гр.Приморско през месец август 2016г. Ще бъдат раздадени и много допълнителни награди за участващите клубове, осигурени от спонсорите на фестивала. Грамоти и подаръци ще получат всички клубове и всеки от участващите в тях изпълнители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама