Половин тон отпадъци събраха доброволци от плажа край устието на Камчия

19:02, 28 май 16 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над половин тон отпадъци събраха доброволци от плажа край устието на Камчия в събота. Инициативата е на разградския клуб „Зелена стъпка“, който организира в неделя състезание по бягане по най-дългия плаж в България – този между курортен комплекс Камчия и Шкорпиловци, съобщиха от клуба.

Пластмасови и стъклени бутилки от всякакъв вид, строителни отпадъци, детски играчки, електрически крушки, лекарства, обувки, включително с високи токчета, са само част от събраните отпадъци.

Организатори и доброволци са удовлетворени, че трасето на утрешното състезание ще бъде по-чисто, а единствените следи, които ще останат след проявата, са стъпките в пясъка.

Почистването и състезанието се организират за втора поредна година. Дистанциите са две – 21 (полумаратон) и 10 километра, както и детска – 2 километра. Освен с бягането състезателите трябва да се справят и с атрактивно водно препятствие – преминаване през устието на реката. За участие са се записали 91 души, като ограничен брой състезатели биха могли да се регистрират и на място. Стартът ще бъде даден в неделя от 8 часа, а награждаването е предвидено за 12 на обяд.

Старт/финалът се намира на около 1100 метра северно от устието на река Камчия, на плажа пред таверна „Робинзон“ (координати  43° 2'0.30"С  27°53'17.00"И).

Генерален спонсор на събитието е “Идеал Стандарт”. Инициативата се провежда по един от малкото останали сравнително незасегнати от човешка дейност плажове, част от защитена зона част от Натура 2000. По тази причина партньор е природозащитната организация WWF България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама