Стогодишно училище в село Сейдол с музей, зоокът и обсерватория

14:15, 29 май 16 25 1161 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-ценното в едно общество не е неговата история или високо развитите му технологии, а децата, носещи бъдещето в себе си. Единствено те могат да променят света към по-добро, стига да им дадем шанс за това. Това споделя Динко Христов, директор на уникалното със своята база ОУ „Виделина” в лознишкото село Сейдол.

В учебното заведение се обучават деца от селата Сейдол, Тръбач, Чудомир, Островче, Миладиновци, Трапище и Кръшно. Създадено още през далечната 1887 година, вече повече от 120 години то е място, в което се просвещават и обучават поколения млади хора, разказва директорът Динко Христов.

Пътят, който образованието в Сейдол извървява, е труден и дълъг

Начално, основно, закривано и наново откривано, днес училището е утвърден нетрадиционен образователно-възпитателен център. Тук образованието е широко обвързано с богата просветно-възпитателна, активна изследователско-събирателска и атрактивна екологично-творческа дейност.

През годините реализирахме идеята да поставим детето в центъра на образователния процес и училищния комплекс, казва директорът на училището. Той обяснява, че основната задача пред педагогическия персонал е да постига не толкова количествени натрупвания, колкото качествени изменения в образователните и възпитателни знания, умения и компетентност.

Според Динко Христов училището се възприема като втори дом от ученици и родителската общност. „Това е моята цел, моето виждане да даваме на нашите деца по-голям простор да се изявяват и го постигаме”, казва още директорът – легенда на училище "Виделина" в Сейдол.

Учебното заведение има най-важните условия

нестандартна материална база, даваща възможност децата да мислят и работят нетрадиционно и неуморния труд на колектива, в който всеки приема предизвикателствата и се превръща в режисьор, сценарист, художник и творец в името на общата идея.

Всяка година ръководството на училището организира редица мероприятия, участват в конкурси, фестивали, извънучилищни прояви и др. Това според директора е начин за утвърждаване на училището като авторитет и като местна образователна структура за привличане и задържане на децата и за провеждаме на по-различно образование. „Всички училища в страната образоват децата, но ние даваме и още нещо – поощряваме всички желания и начини за себеизразяване и себеорганизиране, при които подрастващите придобиват самочувствие и увереност в собствените възможности”, споделя Динко Христов. „Винаги съм провокирал дори у най-палавото и непослушното дете да усети желанието за работа”, казва той.

Училищният колектив на ОУ „Виделина” се отнася с изключително внимание към извънкласната и извънучилищната дейност като средство за възпитаване на дисциплинираност, отговорност, критичност и умения за работа в екип, разказва Христов.

Десетки са изявите на учениците

Те са не само в общински и регионален, но и в национален, и дори в международен мащаб. Това обаче не би станало без самоотвержения труд на учителите, които Динко Христов нарича „моите учители”. „Казвам моите, защото това е моя колектив, това са хора, които са се враснали в колектив, в който се уважа и зачита, и работи и създава, хора, на които, може да разчиташ”, казва с неприкрита гордост директорът на учебното заведение.

„Не говорим само за професионализъм, говорим за душа, защото учителят трябва да има и душа, да бъде и учител, да бъде и възпитател, и родител, да бъде всичко онова извън общоприетата норма учител”, отбелязва Христов. По думите му всичко това в нестандартното за страната училище са го постигнали и доказали.

Последната изява на училището е изложбата под наслов „Детски вълшебства”. Тя показва вълшебствата, сътворени от сръчните ръце на децата от ОУ "Виделина" в лознишкото село Сейдол. В изложбата могат да се видят изработени от децата пана с декупаж върху плат, картини и органайзери, изготвени в експериментални техники, пана от природни материали, интересни стъклописи и майсторски изработени кукли, керамични изделия.

Всички творби са дело на сръчните ръце на децата от училището, изработени в школи и кръжоци. „Подреждането на изложби, с което да презентираме детския труд, творчество и красота е традиция за нас”, сподели директорът на училището Динко Христов. Той отбеляза, че от 30 май изложбата ще бъде представена в Министерството на образованието и науката. Това по думите на Христов ще бъде третата изложба, която сейдолското училище ще открие в МОН.

ОУ „Виделина” е уникално със своята база, която е солидна основа за обучение и възпитание. Освен че е най-представителната сграда в Сейдол, училището разполага с музеен комплекс, разположен в етнографски пристройки в обширния двор. С потъмнелите стрехи и белите чардаци, с пътеките от жълт пясъчник и каменната чешма в двора училищният музеен комплекс е като декор на отминали времена.

Динко Христов разказва, че събраните експонати и колекции са резултат на 30-годишна изследователска и събирателна дейност и респектират със своето богатство и многообразие.

Музейният комплекс е с над 700 кв. м площ

и съхранява във фондовете си над 10 000 архивни единици. В три изложбени зали и занаятчийски център с три работилници е разположена внушителна по количество и съдържание етнографска колекция. В различни зали са изложени носии, накити, земеделски сечива, минерали, монети, препарирани екземпляри от тукашната фауна.

Действащите тъкачна, грънчарска и желязо-коларска работилница от занаятчийския център съхраняват за поколенията популярни местни занаяти. Те са база за развиване на извънкласната и извънучилищната дейност и за участие в атрактивни проекти.

Неприкрита гордост на директора е и училищната зоологическа градина с десетки видове птици и бозайници.

„Чрез зоокъта разработихме идеята да го превърнем в учебна лаборатория с практическа насоченост, в която животните се включват в екологичното образование и възпитание на учениците”, коментира директорът Динко Христов. Според него за децата е важно отрано да са близо до природата, да я обикнат и да живеят в мир с нея, защото когато пораснат тя ще им се отблагодари щедро.

Училището разполага и с обсерватория

Тя по думите на Динко Христов не е построена със строго научна цел, а преди всичко с образователно-познавателна. Според него училищната обсерватория е достатъчна предпоставка за овладяване на астрономията като наука за вселената. „Фактът, че я има, заостря вниманието, любознателността и интереса на учениците да научат, че всяка звезда, дори и най-слабата, която премигва в тъмното небе, представлява огромно светило, често пъти по-голямо и ярко от нашето слънце”, споделя училищният директор.

Не е за пренебрегване и фактът, че коридорите на училището представляват една прекрасна картинна галерия с над 100 платна на известни художници. От пръв поглед си личи, че това е едно по-различно учебно заведение, което вече е известно в цялата страна с нестандартните идеи и начинания на своя директор Динко Христов.

Директорът възражда школото в Сейдол от стар училищен звънец

Образованието в Сейдол през последните десетилетия е неразривно свързано с Динко Христов. Той се стреми да разширява не само вътрешноучилищната квалификационна дейност, но и постоянно търси нови форми за повишаване на квалификацията на учителите извън училище.

"Станах директор на закрито училище, което няма собствена сграда и от което бе останал само стария училищен звънец”, спомня си Динко Христов началото на своята професионална дейност. Постъпва на работа на 1 юни 1980 г. на 23 години без управленски опит. Той сформира бригада от местни строители и с големи усилия успяват за два месеца да подготвят сградата и на 15 септември започва успешното и възходящото начало на сейдолското училище.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама