Скрининг за измерване на кръвната захар проведоха Общината и СНЦ „Диабет-Разград”

18:49, 02 юни 16 25 702 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
При голям интерес от страна на разградчани премина скринингът за изследване на кръвната захар. Инициативата бе на Сдружението с нестопанска цел " Диабет-Разград", със съдействието на Общината и управителя на фирма „Балмед” ЕООД Таня Ангелова , съобщи председателят на сдружението Цветанка Димитрова.

Акцията се проведе на две места – до обяд в сградата на Община Разград, а след това, до 17 часа импровизираният пункт бе разположен  в градинката до Часовниковата кула.

В скрининга се включиха 202 човека. От извършения контрол на кръвната захар са установени 38 нови диабетици, 19 с преддиабетно състояние, 26 лица с диабет, които имат лош гликемичен контрол. Всички лица с установени проблеми са консултирани какви мерки да предприемат с цел подобряване на здравословното им състояние и препоръка да посетят ендокринолог.

От Сдружение „Диабет-Разград” коментираха, че тези кампании са много важни, защото по този начин се откриват нови случаи на заболяването. Според организаторите на инициативата добрата профилактика е начин за справяне с тази болест, за това е важно хората редовно да изследват кръвната захар.

Председателят на сдружението изказа своите благодарности към ръководството на общината за проявената съпричастност и желанието да бъдат полезни на обществото.

Димитрова допълни, че през юли месец предстои да бъде проведен скрининг и преглед на житовидната жлеза.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама