Откриха праисторически гроб в некропола в Каменово

11:56, 13 юни 16 / Култура 25 570 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С ново откритие стартираха археологическите проучвания в праисторическия некропол в разградското село Каменово. Още в началото на проучванията археолозите разкриха гроб на човек, който държи каменна брадва, украсена с мъниста от мидата Spondylus, съобщи доц. д-р Явор Бояджиев от Националния археологически институт с музей при БАН.

Той, заедно с Димитър Чернаков от Регионалния исторически музей в Русе, е ръководител на проучванията, а зам.-ръководител е Дилен Дилов от РИМ-Разград.

Бояджиев обясни, че гробът датира от 4500 - 4300 г. пр. Хр. Той заяви, че досега откритите гробове в некропола са били на жени и на деца. Всички те лежали на лявата си страна с глави, ориентирани към изток-североизток, някои от тях организирани в редици.

По думите на Бояджиев новооткрития гроб вероятно е на мъж, тъй като до този момент всички открити при проучванията в страната каменни брадви скиптър, които са само 15, са били именно на мъже. Това обаче предстои да бъде потвърдено от изследванията на специалист антрополог.

Каменната брадва на открития в Каменово човек няма следи от употреба, тя не е оръдие на труда, нито е използвана в битка, така, че най-вероятно е символ на властта, обясни  още доц. д-р Явор Бояджиев.

Археологът каза още, че екипът ще продължи и с изследването на разкритата също през миналата година част от голяма работилница за кремъчни сечива. Там е открит голям брой кремъчен материал - ядра за отцепване на кремъчни сечива, заготовки за сечива, готови сечива и продукти на дебитажа.

Предполага се, че производственият център е стартирал дейността си през ранната каменно-медна епоха в границите на селищната могила (4800 г. пр. Хр.). Суровината е била доставяна от кариери в съседните села Равно и Топчии, а готовите изделия са били обект  на дистрибуция върху цялата южна част на Балканския полуостров.

По думите на доц. д-р Явор Бояджиев се оказало, че тази работилница има много по-големи размери от очакванията на археолозите, кoито предстои да бъдат проучени.

В първия сезон на археологическите проучванията в село Каменово, които ще продължат до края на месеца е осигурено финансиране от Регионалния исторически музей - Разград, а през септември  те ще бъдат със средства от Министерството на културата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама