Обучават безработни от Разградско за парамедици

12:18, 20 юни 16 25 746 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 30 младежи от областите Разград и Търговище ще се обучават безплатно за парамедици по проект "Активност, обучение и заетост".

Проектът се изпълнява от  Центъра за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ в Разград, ЦСМП - Търговище и неправителствената организация "Международен алианц за развитие". Това съобщиха днес на пресконференция директорът на ЦСМП –Разград д-р Николай Йоцов и Христина Асенова от Международния алианс за развитие.

Проектът се финансира от ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 чрез Инициативата за младежка заетост на Еврипойския съюз.

Кампанията има за цел да се намерят младежи до 29 години, живеещи на територията на двете области, които да бъдат подкрепени да се върнат в училище или да си намерят работа. На 30 от младежите, които отговарят на условията на програмата, ще бъде предложено безплатно обучение за професията парамедик /трета степен/ и стипендия за времето на обучението.

Обучението на бъдещите парамедици ще започне на 15 септември и ще продължи най-малко седем месеца. То ще се проведе в Разград и ще се осъществи от лицензиран център. Младежите ще бъдат обучавани от действащи лекари и медицински специалисти, а практическото обучение ще бъде в спешно отделение на болницата.

По време на обучението младите хора от областния център Разград ще получават по 10 лева за всеки присъствен ден, а тези, които пътуват от други населени места - по 15 лева.

За завършилите обучението ще бъде осигурена работа за шест месеца в ЦСМП в Разград, ЦСМП-Търговище или в някой от филиалите в Исперих, Кубрат, Цар Калоян, Лозница, Попово, Омуртаг и Антоново.

След това ще бъде извършен подбор и поне десетина парамедици ще получат постоянна работа в Центъра за спешна медицинска помощ в Разград, заяви неговият директор д-р Николай Йоцов. По същия начин ще се процедира и в Търговище.

Тези, които желаят да се развиват в професията, да имат повече отговорности и да получават по-високо заплащане могат да надградят обучението си и в четвъртата степен, която се изучава в колежи.

Освен 30-те младежи, които ще преминат обучение, ще бъдат подбрани и 25 души, които не са завършили средното си образование. Целта на проекта е да ги върне в училище и след като завършат, да бъдат включени в последващо обучение.

Вече е проявен интерес към проекта от Гимназията по транспорт и строителство в Разград, каза Асенова. Тя отбеляза, че ръководството на училището е готово да издири завършили училището възпитаници, които са без работа в момента, както и да информира учениците, които могат да се включат в следващото обучение.

Обученията за парамедици ще са едни от първите в страната, които ще се провеждат по новите държавни образователни изисквания, обясни Асенова.

До края на август, в градовете, в които ЦСМП-Разград и ЦСМП-Търговище има филиали ще се проведат информационни дни. На тях ще бъдат представени условията към кандидатите по проекта „Активни на пазара на труда“.

Те трябва да са на възраст между 15 и 29 години. Да имат постоянен или настоящ адрес в областите Разград и Търговище. Да не учат най-малко от 4 месеца средно или висше образование. Да не работят най-малко от 4 месеца и да не са собственици или управители на фирма. Да не са регистрирани като земеделски производители, както и  да не са били регистрирани в Бюрото по труда през последните 12 месеца.

За бъдещите парамедици има и допълнителни условия. Едното е да са завършили средно образование или да са допуснати до държавни зрелостни изпити, а другото е да имат свидетелство за управление на автомобил, категория В най-малко от две години, което да не е отнемано за нарушение.

За обучение на млади хора по професия парамедик ОП „Развитие на човешките ресурси” отпуска на България до 2020 година 83 500 000 евро.

Към момента в България има около 300 000 младежи, които не учат и не работят. До 2020 година в различни областни центрове трябва да бъдат обучени и да заработят в Центровете за спешна медицинска помощ повече от 1000 парамедици.

Професията „Парамедик“ е нова за страната ни. Парамедиците имат три степени на квалификация, като колкото по-висока е квалификацията им, толкова повече неща те могат да правят самостоятелно.

Парамедик трета степен извършва транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и асистиране в спешни отделения. Парамедик четвърта степен извършва транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и асистиране на лекаря в спешната помощ.

Подобни проекти се изпълняват и от центровете за спешна медицинска помощ във Варна, Пловдив, Смолян, Сливен, Ямбол, Кърджали и Бургас.

Условията за участие, графикът на информационните дни, както и много допълнителна информация, са публикувани на специалната интернет страница на проекта aktivni-razgrad.eu.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама