С над 450 души намаляла регистрираната безработица в Разградско през май

10:34, 24 юни 16 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През май постъпилите на работа регистрирани безработни от област Разград са 440. Техният брой е с 57 по-малко в сравнение с април, съобщават от Регионалната служба по заетостта. Повече от половината от устроените на работа са жени, а младежите до 29 години са 58.

Трудовите посредници са осигурили заетост на първичния пазар на 287 безработни, а с посредничеството на бюрата по труда други 30 безработни от областта са наети по програми и мерки за заетост.

Общо обявените през май свободни работни места от работодатели на територията на област Разград са 429, което е едва с 23 места по-малко отколкото през април.

През месеца и търсенето на работна сила в реалната икономика леко се увеличава  - с 16 в сравнение с април. То се изразява в заявените общо 346 места в бюрата по труда, които са предимно от частния сектор.  В зависимост от икономическите дейности най-много свободни работни места са заявени от държавното управление (148), преработващата промишленост (61), селското стопанство (52), строителството (11), търговията (10), транспорта (5) и др.

По програми за заетост в бюрата по труда в област Разград през май са заявени 83 работни места – по-голямата част от тях по схемата „Младежка заетост” на ОПРЧР.

Към края на май в трите бюра по труда в региона – Разград, Исперих и Кубрат, регистрираните безработни са 7626. Техният брой намалява за пореден месец - с 457 в сравнение с края на април.

Равнището на безработица за област Разград е 14,6%, при 15,5% през предходния месец. Най-високо е равнището на безработица в община Самуил – 34,0% / и най-ниско в община Разград - 8,0%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама