Обучават младежи от Завет за озеленители

11:58, 29 юни 16 25 538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В община Завет започва изпълнение на проект „Активирани и мотивирани младежи от община Завет”. Той  се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020 г.”, съфинансирана от Европейския социален фонд и Инициативата за младежка заетост.

Общата му стойност е 211 054 лв., а срокът за реализация – 13 месеца. Дейностите по проекта бяха представени на пресконференция, на която присъстваха кметът на общината Ахтер Велиев, Павлин Петров, представител на партньора по проекта „Агробизнесцентър-Кубрат“, и ръководителят на проекта Халиме Мехмедова.

Тя представи подробно основните дейности и постигнатите до момента резултати от изпълнението на проекта. Мехмедова посочи, че основната цел на проекта е активиране и интегриране на трудовия пазар на младежи от община Завет на възраст между 15 и 29 години, които не са в образование или обучение, не са включени в заетост при работодател и не са регистрирани като безработни в Бюрата по труда.

В рамките на проекта ще бъдат идентифицирани 28 неактивни младежи, които ще преминат десетдневно мотивационно обучение. Те ще придобият нови знания за работа с компютър, подготовка на документи за кандидатстване за работа. Предвижда се тези млади хора, които нямат средно образование, да бъдат върнати в образователната система.

По проекта ще бъде предоставена възможност на 26 младежи от всички населени места на общината да бъдат обучени и да придобият професионална квалификация „Работник озеленяване” и „Озеленяване и цветарство”. По време на обучението те ще получават стипендия, а на пътуващите от населените места на общината ще им бъдат поети и пътните разходи. 

След обучението младежите ще бъдат наети в общинската администрация в Завет и в кметствата в общината за 6 месеца, като през този период ще им се заплаща минимална работна заплата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама