Ученици от Разград ще се обучават в космическия център Space Camp в Турция

18:44, 13 юли 16 25 905 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трима ученици в Разград ще се обучават една седмица в учебно-тренировъчен център на НАСА. Това са Наталия Нешева, Ина Тодорова и Дебора Белчева, завършили тази година седми клас в ОУ „Васил Левски” в Разград. Обучението ще се проведе в научно-образователния космически лагер Space Camp Turkey. В света има едва три подобни центъра, като в Европа и съседните държави Space Camp Turkey e единственият, функциониращ учебно-тренировъчен лагер. Той е създаден по модел на NASA през 2000 година. От българска страна, национален координатор за програмите на Space Camp Turkey е Центърът за творческо обучение.

Наталия, Ина и Дебора са получили покана за обучение в космическия център след проведен конкурс за есе на космическа тематика, в който участниците разкриват мечтите и представите си за Вселената. От 17 до 23 юли, трите момичета ще имат възможност да облекат костюми за астронавти, да тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти и да изпробват движенията в безтегловна среда, да се упражняват в предната палуба на совалка. Те ще се запознаят и със специалния гост на програмата - Астронавт на NASA.

Участниците в летния космически лагер бяха представени днес от директора на учебното заведение Диана Първанова. Тя сподели, че миналата година двама ученици от ОУ „Васил Левски” - Наталия Нешева и Богдан Колев са били на летен лагер в Космическия център и заради доброто им представяне тази година учебното заведение е поканено като партньор. Ръководството на учебното заведение  ще положи всички усилия да продължи това партньорство за в бъдеще, за да може колкото се може повече деца от Разград да получат достъп до международната програма.

За участие в тазгодишната програма есета са изпратили осем деца от разградското училище, като са класирани трите момичета – Наталия, която е одобрена за втора поредна година, Ина и Дебора. Училищният отбор е получил една обща пълна стипендия, която ще бъде разпределена между участниците.

Със специално подготвена презентация Наталия Нешева разказа за проведените по време на международния космически лагер занятия. Впечатленията от престоя си там споделиха също Богдан Томов и зам.-директорът Елка Драмалиева, пътувала като придружител с децата. Те заявиха, че това е било едно страхотно преживяване. От учебното заведение посочиха, че есето, с което Богдан получава пълна стипендия за участие в лагера и досега е на сайта на Центъра за творческо обучение. Очакванията си от предстоящия лагер споделиха и Ина и Дебора. Те отбелязаха, че се надяват да създадат нови приятелства и да научат още много нови и интересни неща.

Международната космическа програма, която се провежда в космическата база Space Camp в турския град Измир е изключително авторитетна в международен мащаб, споделиха още от ръководството на учебното заведение.

Центърът предлага обучения, целящи да насърчат и мотивират младите хора в усвояването на знания по астрономия, природни и обществени науки, и технологии. Разликата на обученията от преподаваното в класната стая е практическата им насоченост – освен знания за физичните закони и космоса, учениците придобиват умения да работят в екип, да комуникират и взимат решения и да упражняват лидерски качества. Младежите имат и възможността да осъществят интензивен контакт с националности и култури от цял свят. В края на обучението децата получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама