14 души с латентна туберкулоза са установени през второто тримесечие в област Разград

07:19, 17 юли 16 25 618 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През второто тримесечие на годината в област Разград са установени 14 души с латентна туберкулозна инфекция. Те са открити от екипа по Програмата “Подобряване на контрола на туберкулозата в България”, след обхващане с проба манту, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Направени са им необходимите изследвания и извършени рентгенографии на бял дроб и им е назначена химиопрофилактика с изонид.

През отчетния период са проведени противоепидемични мерки в пет огнища на туберкулоза в областта, съвместно с общопрактикуващите лекари. В домакинствата на болните е проведена крайна дезинфекция от лицензирани фирми. 

През второто тримесечие, съобщени с бързо известие в РЗИ - Разград са пет болни. Заболяемостта е 4.26 на 100 хиляди души, по - висока от тази за същия период на миналата година и от тази за първото тримесечие на тази година, отчитат от здравната инспекция.

Открити са осем контактни лица на регистрираните болни, като на пет от тях е назначена химиопрофилактика с изонид. Няма открити контактни лица на болни от туберкулоза без бацилоотделяне. През периода с химиопрофилактика с Изонид са обхванати три деца до 17-годишна възраст, насочени от личен лекар, с отчетен хиперергичен кожен туберкулинов тест на манту, при извършване на реимунизацията против туберкулоза.   

През периода за ХИВ са тествани седем души, от хоспитализираните в МБАЛ ”Св. Ив. Рилски - Разград” с диагноза пневмония или туберкулоза. Всички те са с отрицателен резултат. За сравнение през първото тримесечие за ХИВ са изследвани петима - с отрицателен резултат, а през второто тримесечие на 2015 г. - четирима, с негативен резултат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама