350 лева годишен данък ще плащат таксиметровите превозвачи в Разград

07:05, 18 юли 16 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Годишен данък в размер на 350 лева ще плащат от догодина лицата, извършващи таксиметров превоз на пътници в община Разград. Предложението на кмета д-р Валентин Василев за изменение и допълнение на Наредба №18 за определяне размера на местните данъци в общината ще бъде разгледано на предстоящото заседание на Общинския съвет.

Изменението се налага заради промяна в Закона за местните данъци и такси. От януари 2017 г. данък ще дължи всеки, извършващ таксиметров превоз на пътници и притежаващ удостоверение за регистрация, издадено от изпълнителния директор на ИА „Автомобилна администрация“, както и разрешение за извършваната дейност, издадено от кмета на общината. Съгласно нормативната уредба, данъкът трябва да е от 300 до 1000 лв. и да се определи в срок до 30 септември.

При изготвяне на предложението за допълване на наредбата в частта касаеща размера на данъка, общинска администрация е извършила проучване относно броя на таксиметровите автомобили, регистрирани на територията на община Разград. Към настоящия момент, средно годишно на територията на общината извършващите таксиметров превоз автомобили са между 180 и 200. При цена на услугата за таксиметров превоз, определена от Общинския съвет, както и броя на потребителите на същата, по експертно  становище на специалисти от бранша – нетните приходи, като обобщен показател, възлизат между 4000 и 5000 лв. за автомобил.

 Предвид факта, че таксиметровият транспорт на пътници не е атрактивен бизнес за общината, Общинският съвет може да определи данък за таксиметров превоз на пътници близък до минималния размер, определен в Закона за местните данъци и такси, се посочва в докладната.

С въвеждането на новия патентен данък от догодина в общинската хазна в Разград се очакват да постъпят 70 000 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама