Започна 15-то издание на Панаира на киселото мляко в Разград

15:08, 18 юли 16 / Култура 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С водосвет за добро начало и успех на празника, отслужен от архиерейския наместник отец Георги бе поставено началото на 15-то поред издание на Панаира на киселото мляко и фестивала на художествените занаяти в Разград.

Откриването на събитието бе пред Общинския културен център. Сред официалните гости на празника бяха кметът д-р Валентин Василев и заместниците му, председателят на Общинския съвет Надежда Радославова, областният управител Манол Кившанов с двамата си заместници. Присъстваха и официални лица от градовете побратими на Разград от румънския град Слобозия и турския  Авджилар. Тук бе и Жаклин Прието и групата френски туристи от Шалон ан Шампан, както и ръководителите на групите от Мексико, САЩ и Аржентина, участници в първата фестивална вечер.

Специални гости на откриването бяха и създателите на лечебно кисело мляко от ново поколение д-р Христо Мермерски и неговият син д-р Йонко Мермерски.



С хляб и сол „добре дошли” на гостите казаха пазителите на българските традиции - танцьорите от Капанския ансамбъл. Те представиха и специален ритуал по заквасване на кисело мляко.

Приветствие към жителите на града и гостите на панаира отправи кметът д-р Валентин Василев. Той пожела на всички в дните на панаира да се потопят в магията на миналото, да разнообразят ежедневието си и да съхранят красиви спомени, които да отнесат в утрешния ден.

По традиция след официалното откриване малки и големи от близки и далечни краища на света се хванаха на кръшно българско хоро.

По-късно във фоайето на Художествената галерия бе открита фотоизложба „Лицата от Панаира на киселото мляко през обектива на разградските фотолюбители”. Експозицията представя снимки на разградските фотографи Антон Анастасов, Антон Атанасов, Даниела Куманова, Петя Радкова, Радмил Гецов, Румен Краев и Танер Тусчев. Паралелно с това в галерията беше представен иновативен продукт – кисело мляко със седем пробиотика и един пребиотик, създаден от проф. д-р Христо Мермерски и неговия син д-р Йонко Мермерски. Презентацията на лечебния продукт завърши с дегустация и подарък за всеки от посетителите - кофичка от здравословното мляко.



В продължение на три дни Разград отново ще бъде панаирен и фестивален център. Програмата включва конкурси, дефилета, дегустации и много други забавления. На сцената на площад „Момина чешма” през трите фестивални дни изкуството на фолклора ще покажат танцьори, певци и музиканти от Аржентина, Мексико, САЩ, Колумбия, Чили, Бразилия, Китайско Тайпе, Филипините, Румъния, Турция и България. В традиционното изложение на художествени занаяти ще се включат 84 майстори на художествени занаяти.

Нов атрактивен елемент в програмата ще бъдат забавните игри „Млечни войни” с анимация, които ще се състоят днес  от 17.30 ч., а от 19 ч. ще започне конкурсът за избор на кралица на панаира. Всяка от трите вечери ще има дефиле на художествените колективи и концерт на български и чуждестранни фолклорни състави.

Втория ден в Етнографския музей ще се проведе детска работилница „Първи стъпки в занаята” и конкурс за домашно приготвено кисело мляко. Друг нов атрактивен елемент от програмата е вечерта, когато ще се състои етноревю, с представяне на автентични фолклорни костюми от Петър Георгиев – солист на Северняшкия ансамбъл и автор на ревюто. Обновено с нови елементи е и забавното състезание „Да правим таратор, а не терор”, което ще има щафетен характер, обясни Антонова.

През третия ден в програмата са включени конкурс за детска рисунка на тема „Панаир на киселото мляко”, демонстрация на клубовете по танци на открита сцена „Танцувай с нас”, продължава и детската работилница. Закриването е вечерта след последния концерт.

Със съдействието на Националната телевизия КИС 13-Русе, вечерните концерти ще се излъчват пряко по техния телевизионен канал, както и в интернет на сайта на Община Разград razgrad.bg.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама