Две общини в Разградско реализират проекти в подкрепа за ранното детско развитие

07:28, 23 юли 16 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В общините Разград и Самуил започнаха проектните дейности по процедура „Услуги за ранно детско развитие” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., съобщиха от Областния информационен център.

Двата проекта надграждат създадените също по проекти интегрирани услуги за ранно детско развитие, осъществени със заем от Международната банка за възстановяване и развитие в периода 2008-2015 г.

Новите проекти са безвъзмездно финансирани от оперативната програма и предвиждат предоставяне на комбинация от иновативни, интегрирани социални, здравни и образователни услуги, както и мерки за превенция и подкрепа на малки деца и семейства в риск. Услугите са с голям мобилен компонент, предоставят се в дома или в друга естествена за детето среда. Съобразени са с индивидуалните потребности и ресурси на семействата и подрастващите.

Целевите групи са деца до 7-годишна възраст от уязвими групи, вкл. деца с увреждания и техните семейства, както и бъдещи родители.

Проектните дейности включват формиране на родителски умения, създаване на връзка родител-дете, повишаване на самочувствието и увереността на родителите и разширяване на подкрепата, както и подкрепа на семействата в грижата за децата, справяне със семейни проблеми, създаване и развитие на умения и ресурси за пълноценно социално включване и реализация.

Ще се работи за предотвратяване на изоставянето и/или институционализирането на деца с увреждания и изграждане на специални умения за отглеждането им и в подкрепа на деца с увреждания за успешна интеграция в първи клас в масовото училище. Сред дейностите са също редовно наблюдение на здравното, физическото и психомоторното развитие на бебетата и децата, превенция на детската заболеваемост, смъртност, неполагане на достатъчна грижа в семейството и други рискове в ранна детска възраст и увеличаване на готовността на децата от целевата група и мотивацията им за равен старт с техните връстници при постъпване в първи клас.

За предоставяне на услугите ще бъде подбран персонал, включващ специалисти от различни сфери – медицински специалисти, социални работници, психолози, терапевти, педагози и медиатори. Те ще работят в интердисциплинарни екипи и ще координират усилията си за посрещане на комплексните нужди на децата и семействата от целевите групи.

Проектът на община Разград е на стойност 588 567 лева, а продължителността му е 27 месеца – до 1 октомври 2018 г. В целевите групи са включени 1220 деца, 720 семейства и 100 родители. За изпълнение на дейностите ще бъдат назначени 27 специалисти.

Бюджетът на проекта в община Самуил е 280 762 лева, а дейностите ще се изпълняват в продължение на 26 месеца – до 1 септември 2018 г. Услугите ще обхванат 305 деца, 150 семейства и 70 родители. Екипът за предоставяне на услугите ще се състои от 21 специалисти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама