Собствениците на частни гори в Разградско могат да ги продават на държавата

18:05, 23 юли 16 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Северноцентралното държавно предприятие започна прием на документи за купуване на малки горски имоти. Процедурата е регламентирана със заповед на МЗХ и утвърдените от министъра правила. Те са публикувани на сайта на министерството и в електронната страница на СЦДП, съобщават от държавното предприятие.

Собствениците на гори с неголяма площ в Разградска област, които желаят да ги предложат за закупуване, могат да подадат заявление до Северноцентралното предприятие, стопанисващо държавните гори в областите Разград, Габрово, В. Търново, Русе и Силистра.

Документите се приемат и в съответното териториално поделение, в чийто обхват се намира поземленият имот. Заявлението е по образец и може да бъде намерено на адрес www.scdp.bg/welcome. Крайният срок за подаване на документи е 20 септември 2016 г.

Регламентът предвижда да бъдат изкупувани само поземлени имоти в горски територии, които са собственост на физически лица, максималната им площ е до 5 хектара и не са били предмет на договор за замяна.

Всеки собственик ще може да предложи цена за имота си, след което ще се проведе предварително класиране. При него с предимство ще се ползват малките частни горски имоти – до 2 хектара, както и тези от тях, които са в съседство с държавна гора.

На втория етап от класирането ще бъдат избрани икономически най-изгодните ценови предложения. Изборът ще бъде направен на базата на съпоставка с възложената от предприятието независима оценка за съответните имоти. Бюджетът, предвиден от всички горски предприятия в страната за тази дейност, е близо 700 000 лв.

Документите за участие се подават лично, чрез упълномощено лице или по пощата в деловодството на СЦДП – Габрово, или на административния адрес на съответното териториално поделение, в чийто обхват на дейност попада имотът.

Целта на тази мярка е комасиране на териториите и оптимизация при стопанисването и грижата за държавните гори, съгласно лесовъдската наука.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама