Общо 1 710 здравноосигурени в област Разград са сменили личния си лекар

07:10, 24 юли 16 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 1 710 здравноосигурени в област Разград са сменили личния си лекар в периода, в който това е било възможно - от 1 до 30 юни. Това е 1.34 на сто от всички здравноосигурени лица, съобщиха от Регионалната здравноосигурителна каса. От там коментираха, че всяка следваща година лицата, които сменят джипито си на територията на Разградска област, намаляват. Това според експертите показва, че пациентите предпочитат избраните лични лекари.

 Данните сочат, че в сравнение със същия период на миналата година броят на лицата, извършили промяна в постоянния избор на личен лекар в региона е близо два пъти по-малък. Тогава от правото си са се възползвали 4 338 души..

Според изнесените данни на здравната инспекция, от 172 779 души население на област Разград, към момента 127 486 души са избрали личен лекар. С прекъснати здравни права в региона са общо 33 295 човека.

От Здравната каса посочват, че най-честите причини за смяна на лекаря са свързани с промяна на местоживеенето, лични предпочитания към друг лекар и др.

Всички здравноосигурени лица имат право да сменят своя общопрактикуващ лекар два пъти годишно – през юни и през декември, припомнят още от РЗОК. При промяна на адреса на местоживеене смяна може да се извърши по всяко време на годината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама