Пет двойки с репродуктивни проблеми са одобрени за подпомагане от община Разград

12:19, 25 юли 16 25 451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От началото на годината пет двойки с репродуктивни проблеми от община Разград са одобрени за финансово подпомагане, със средства в размер до 2 500 лева. Средствата са за осъществяване на процедури и дейности, свързани с лечение на безплодие и ин витро процедури, съобщи председателят на комисията за финансово подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми и директор на дирекция „Хуманитарни дейности” в община Разград Нергис Федаил.

През отчетния период за финансиране са кандидаствали шест семейства от общината, като една двойка е получила отказ. Причината е поради това, че заявителите не отговарят на условието поне единият партньор да има постоянен и настоящ адрес на територията на общината през последните три години.

На две от одобрените семейства, представили разходо-оправдателни фактури и медицинска документация за извършените им процедури, са изплатени средства в размер на общо 5 000 лева.

През месец юни до комисията е постъпила информация от семейство, което е получило финансиране през 2015 година, за това, че им се е родила рожба, заченато ин витро. С новороденото, общият брой на бебетата, родени чрез финансовата подкрепа на община Разград става четири, от които две момчета и две момичета.

В рамките на приетата от общинския съвет програма по асистирана репродукция годишният предвиден бюджет на фонда е 50 000 лв., като в сумата са включени средства за еднократна помощ за лечение и средства за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми.

Съгласно правилника, отпуснати за финансово подпомагане на двойките, са в размер на реално направените разходи, но не повече от 2500 лева на семейство.

През настоящата година приемането на заявления започна в началото на февруари и ще продължи до 25 ноември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама