Библиотеката в Исперих участва в нов европроект

10:33, 09 авг 16 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Централната общинска библиотека „Петя Йорданова” в Исперих e част от консорциум „Модерна библиотека”, в който участват и библиотеките в Асеновград, Димитровград, Карлово, Казанлък, Котел и Самоков. Всички те са партньори по проект „Повишаване на обучителния капацитет на мениджъри и служители в общинските библиотеки”, финансиран по Програма „Еразъм+”, съобщават от Областния информационен център в Разград.

Бенефициент по проекта с продължителност една година е Фондация „Глобални библиотеки - България”. Той е част от цялостната стратегия на Фондацията за модернизация, европеизация и интернационализацията на библиотеките в страната. Неговите основни цели са преодоляване изоставането на общинските библиотеки спрямо европейските практики и създаване на алгоритъм, по който промяната да продължи в национален мащаб.

Проектът предвижда участие на библиотечни директори и служители в две обучителни програми в Испания и Финландия по модерен библиотечен мениджмънт и нови библиотечни услуги, разработване на обучителна програма на български език и провеждане на обучения за служителите на общинските библиотеки, които не са включени в консорциума.

Чрез участието си в проекта библиотекарите ще повишат познанията си по модерните подходи в управлението на библиотеките, иновативни библиотечни услуги, интерактивни методи за работа с потребители на библиотечни услуги, ще развият нови умения за работа с местните общности, за разработване на обучителни модули, презентационни умения и лидерство.

Реализацията на този проект ще допринесе до трайни и устойчиви резултати в модернизирането на общинските библиотеки, които поради своя малък брой, често остават извън полезрението на библиотечния сектор. Повишаването на квалификацията на техните служители ще ги превърне в лидери за промяна на регионално и национално ниво.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама