Кметът на община Разград оглави Регионалното сдружение за управление на отпадъците

18:23, 15 авг 16 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В община Разград е проведено Общо събрание за създаване на Регионално сдружение за управление на отпадъците за регион Разград, съобщиха от местната управа.

Решението за създаване му е прието от кметовете на седемте общини в региона -Ахтер Велиев, Бейсим Руфад, инж. Бюрхан Исмаилов, д-р Валентин Василев, д-р Бейтула Сали, Дауд Аляовлу и Айхан Хашимов. На срещата е присъствала и зам.-областния управител Виолета Тодорова.

За председател на Регионалното сдружение е избран кметът на община Разград д-р Валентин Василев.

По време на заседанието са определени служители от всяка общинска администрация, които да подпомагат и осигуряват дейността на новоучреденото сдружение. Обсъдени и приети са и вътрешни правила за работа на сдружението.

Регионалното сдружение се създава по реда на чл.24 от Закона за управление на отпадъците. Според Закона и Националния план за управление на отпадъците в обхвата му е предвидено включване на седемте общини в областта - Разград, Завет, Исперих, Кубрат, Лозница, Самуил и Цар Калоян. Общините ще създадат регионална система от съоръжения за управление на отпадъците, състояща се от регионално депо и/или други съоръжения за третиране на отпадъци.

Създаването на Регионално сдружение между общините е необходимо и задължително условие за получаване на финансиране на проекти в областта на управление на отпадъците от европейските фондове, държавния бюджет, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) или други национални публични източници на финансиране.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама