11 училища в област Разград ще получат средства по програмата „Без свободен час“

06:09, 16 авг 16 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
11 училища в област Разград ще получат средства по националната програма „Без свободен час в училище“ за изплащане на възнаграждения на учители, които заместват колеги в отпуск, за да не пропускат уроци учениците. Общата сума, която ще бъде разпределена за учебните заведения в региона е в размер на 10 094 лева, сочи справка в списъка, публикуван на сайта на образователното министерство.

Училищата в община Разград, които ще получат финансиране по програмата са ПТГ "Ш.Петьофи", ПГХТБТ "М.Кюри", СОУ "Хр.Ботев", ОУ "И.С.Тургенев", ОУ "Н.Й.Икономов" и ГПЧЕ "Екзарх Йосиф". Пари по програмата ще получи също СОУ "Хр.Ботев" в Кубрат. Финансиране ще има и за ОУ "Христо Ботев" в лознишкото село Гороцвет, както и за три учебни заведения в Лозница - ПГ по ВМЗ"Ал.Стамболийски",  НУ "В.Левски" и СОУ "Хр.Ботев".

Общият бюджет на програмата за тази година в страната е 2 млн. лева, съобщават от МОН. Сред кандидатствалите училища има и професионални гимназии, които са общински след влизането в сила на новия закон за предучилищно и училищно образование от 1 август. Затова средствата за тях ще бъдат предоставени на общините.

Директорите на държавните и общинските училища са кандидатствали чрез регионалните инспекторати по образованието, като са представили документите, определени в програмата. Всяко училище може да кандидатства за не повече от 0,5 на сто от годишния размер на средствата за заплати и осигурителни плащания по утвърдения му бюджет за 2016 г.

Предстои Министерският съвет да приеме постановление, по силата на което ще бъдат изплатени  666 365 лева на общински училища и 92 441 лева на държавните за периода от 1 ноември 2015 г. до 28 февруари 2016 година. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама