Цветът на водата на яз. „Пчелин 1” е в резултат на гнилостни процеси на планктона

14:38, 19 авг 16 25 484 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Зеленикавият цвят на водата и образувалата се пяна на яз. „Пчелин 1” край Разград са в резултат на естествени гнилостни процеси на планктона. Това са установили експерти от РИОСВ – Русе, които са участвали днес в съвместна проверка с представители на Басейновата дирекция „Дунавски район“, община Разград и Изпълнителната агенция „Рибовъдство и аквакултури“  по сигнал за замърсяване на яз. „Пчелин 1“, в местността Пчелина, в землището на Разград.

Извършен е обход и са взети водни проби от язовира. При огледа експертите са установили, че няма данни за замърсяване на водоема с отпадъчни води. В района няма промишлени предприятия и заустващи обекти, съобщават от екоинспекцията.

Зеленикавият цвят на водата и образувалата се пяна са в резултат на естествени гнилостни процеси на планктона (еутрофикация), протичащи вследствие на ниското ниво в чашата на язовира и високите температури. В момента пяната се наблюдава край стените на язовира.

От община Разград са предприети мерки за прекъсване на савачната връзка между „Пчелин 1“ и втория язовир – „Пчелин 2“.  

Взетите водни проби ще се изпитват в Регионалната лаборатория към ИАОС в Русе за активна реакция (pH), общ азот, общ фосфор, химична потребност от кислород (ХПК) и биологична потребност от кислород за 5 денонощия (БПК 5). 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама