България ще отчете най-добрата си зърнена реколта през последните години

18:22, 23 авг 16 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По предварителни данни България ще отчете най-добрата си зърнена реколта през последните години и най-високия среден добив. Това каза днес в Разград министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя посочи, че жътвата вече е приключила, в някои райони остават само няколко декара площи.

За края на месеца е свикан Консултативен съвет по зърното, на който ще се обявят окончателните резултати от кампанията. „Реколтата е над прогнозите, които имахме в началото на годината. Разбира се много близко до прогнозите, но по-високи от това”, каза земеделският министър. Според нея това показва, че българският зърнопроизводител е достигнал начин на работа, който го прави конкурентноспособен на производителите в най-развитите страни.

„Разбира се, безспорен е факта, че тази година за съжаление се отчитат рекордно ниски цени”, каза още министър Танева. Това по думите й обаче пазара и той зависи от много фактори. „Трябва все пак да се радваме на положителното, че отчетохме една добра зърнена година като добиви”, отбеляза тя.

Министърът коментира и състоянието на пролетниците и очаквания нулев добив от царевица в някои райони. „Пролетниците поради засушаването са в тежко състояние в някои региони, но те са единични. Не трябва обаче от дадена извадка да се да прави генерален извод”, коментира министърът. Тя допълни, че имат наблюдения и на Консултативния съвет по зърното ще обсъдят информацията, с която всяка от страните разполага.

Относно очакванията за цената на хляба Десислава Танева заяви, че в условия, в които функционира пазарна икономика и операторите са поставени в пазарна среда, в никакъв случай министър не трябва да си позволява да коментира цени, защото не той ги определя и не следва да им влияе.

Заради добрата реколта от пшеница и рекордно ниските изкупни цени обаче министърът смята, че няма основания да се очаква поскъпване на хляба. 

Танева заяви още, че площите, които са обявени в процедури за разпределение между животновъдите в област Разград са се увеличили близо три пъти спрямо миналата година. По думите й това е инструмент както за осигуряване прехраната на животните, така и за подкрепа, защото този фонд освен прехрана осигурява подкрепа чрез директните плащания.

В Разград министърът на земеделието и храните Десислава Танева, заедно с министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова посетиха Дома за възрастни и Дневния център за възрастни хора с увреждания „Подай ръка”.

По-късно те присъстваха на официалното откриване на Център за отдих, свободно време и социални услуги за възрастни хора и за хора с увреждания в Исперих.

Танева поздрави жителите на града с новата придобивка, като им пожела нови проекти, с които Исперих да стане по-добро място за живеене. „Един от проектите в рамките на предходния програмен период, изпълнен в обхвата на стратегията на Местна инициативна група – Исперих е пример за добра практика. Той е публикуван на Информационния портал на Европейската комисия за прилагането на този подход”, отбеляза министърът. На събитието присъстваха народният представител Хасан Адемов, кметът на Исперих Бейсим Руфад и председателят на Общинския съвет адв. Даниел Димитров.

Център за отдих, свободно време и социални услуги за възрастни хора и за хора с увреждания е финансиран чрез Стратегията за местно развитие по мярка 4.1 „Прилагане на стратегии за местно развитие” от Програмата за развитие на селските райони. От Дома ще се възползват близо 600 възрастни и хора с увреждания.

Първият проект „Изграждане на център за отдих, свободно време и социални услуги за възрастни хора и хора с увреждания“ е на стойност 371 338 лв. без ДДС. Със средствата е изградена нова двуетажна постройка на ул.“Хан Аспарух“ в гр.Исперих. Сутеренът и първият етаж са предоставени за Домашен социален патронаж и обществена трапезария, а на втория етаж са разположени зали за клубовете на пенсионерите и лица с увреждания.

Достъпът до залите на втория етаж е улеснен от механизирана платформа за хора с нарушена двигателна функция за преодоляване на стъпала, движеща се по метален парапет.

Вторият проект „Подобряване на център, предоставящ социални услуги за възрастни хора и хора с увреждания в гр.Исперих“, е на стойност 102 676 лв. със средствата е осигурено пълно кухненско оборудване и обзавеждане, както за Домашния социален патронаж, така и за клубовете на пенсионерите и лицата с увреждания.

По този проект за нуждите на ДСП е закупено специализирано транспортно средство – електромобил за пренос на готова храна до потребителите на услугата „Домашен социален патронаж“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама