Министерството на труда и социалната политика работи за реформиране на домовете за възрастни хора

18:29, 23 авг 16 25 579 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на труда и социалната политика работи съвместно с Националното сдружение на общините за реформиране на домовете за възрастни хора. Това каза днес по време на посещението си в Разград министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Тя посочи, че благодарение на европейските средства от оперативните програми „Развитие на човешките ресурси” и „Региони в растеж” ще има възможност голяма част от съществуващите домове за възрастни хора да бъдат реформирани като услуги, за да предлагат модерни, съвременни комплексни висококачествени услуги за възрастни  хора в България.

Министърът отбеляза, че  реформата ще започне с домовете за хора с деменция и за възрастни хора с увреждания, тъй като по думите й в тези домове от години няма инвестиции нито в инфраструктура, нито за подпомагането на екипите.

Русинова заяви още, че в България  вече има достатъчно широка мрежа от доставчици на социални услуги, като към момента те са над 1600. Тя отбеляза, че около 200 млн. средно годишно са средствата, които се отделят за финансиране на делегираните от държавата социални услуги.

Министърът на труда и социалната политика припомни, че МТСП разработва изцяло нов Закон за социалните услуги. Според нея с приемането му ще се решат няколко проблема, като на първо място това е повишаване на качеството и по-добра ефективност на публичния ресурс, който се използва.

„Считам, че чрез отварянето на Закона за социалните услуги към всички доставчици, които са регистрирани в Агенцията за социално подпомагане ще има по-реална конкуренция и по-добро насочване на услугите към нуждите на хората”, добави Русинова.

Министър Русинова допълни, че проекта по програма „Красива България“ са одобрени и ще бъдат финансирани в следващите няколко седмици над 100 проекта, което ще помогне за повишаване качеството на социалните услуги в страната.

Допълнителни възможности се отварят и по линия на оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“. В момента са отворени схемите за социално предприемачество и за развитие на иновативни социални услуги, допълни министър Русинова.

В Разград министър Зорница Русинова и министърът на земеделието и храните Десислава Танева посетиха Дома за възрастни хора и Дневния център за възрастни хора с увреждания "Подай ръка" в Разград. Тя поздрави кмета и екипите на дома и центъра за работата по създаването на комплексни социални и здравни услуги и изрази увереност, че това ще повиши качеството на възрастните хора в региона.

По-късно министър Русинова и министър Танева участваха в откриването на Център за отдих, свободно време и социални услуги за възрастни хора и за хора с увреждания в Исперих.

 Проектът е финансиран чрез Стратегията за местно развитие по мярка 4.1 „Прилагане на стратегии за местно развитие” от Програмата за развитие на селските райони.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама