Общо 89 са приемните семейства, регистрирани в област Разград

15:32, 25 авг 16 25 478 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Към момента в област Разград има вписани общо 89 приемни семейства по проект "Приеми ме 2015". От тях в 65 семейства има настанени 79 деца, съобщи днес директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ в Разград Татяна Костова.

Проект „Приеми ме” се изпълнява от Агенцията за социално подпомагане в партньорство с 82 общини, като допълва и надгражда приключилият през ноември 2015 г. проект „И аз имам семейство”. Той е с продължителност до 31 март 2018 г., а общият размер на безвъзмездната финансова помощ общо за страната e в размер на 51 600 000 лева.

Основна цел на проекта, насочен към развитие на социалната услуга „приемна грижа”, е да се осигури предоставяне на услугата в национален мащаб на база унифицирана практика и утвърден стандарт.

Към момента общини-партньори по проекта в Лудогорието са Разград, Исперих и Самуил, в останалите три, в които има приемни семейства – Лозница, Цар Калоян и Кубрат остават с доставчик Дирекция „Социално подпомагане“, но предстои да се включат в проекта, обясни Костова. Тези общини ще получат покана за участие, ще бъде подписано партньорско споразумение. Чрез анекси към сключените споразумения за партньорство с настоящите три общини – Разград, Исперих и Самуил ще бъдат актуализирани и разпределени ангажиментите на общините-партньори. До края на месец октомври тече процедура по набиране на социални работници за новите позиции по проекта. 

Вторият етап на проекта „Приеми ме 2015” се предвижда да стартира в началото на ноември, като ще бъде въведен нов областен модел на управление и предоставяне на услугата „приемна грижа“ в страната. Така ще се даде възможност за Национално покритие на услугата чрез включване на всичките 206 общини, на чиято територия се предоставя услугата „приемна грижа” към момента, отбеляза Татяна Костова. Тя посочи, че цялостният обхват по предоставянето на социалната услуга „приемна грижа“ във втория етап на проекта в областта ще се извършва чрез Областни екипи, които ще са в областните градове.

За област Разград се предвижда създаване на Областен оперативен екип в областния град Разград, който ще се състои от пет души – началник на екип и четирима социални работника. Този екип ще отговаря за дейностите по приемна грижа за общините Разград, Лозница, Цар Калоян и Самуил, в които има 50 приемни семейства с настанени деца. Предвижда се да се обособи допълнително работно място в Исперих, с обхват на общините Исперих и Кубрат и един социален работник, който да работи с приемните семейства в двете общини, които са 15.

Съществува възможност вместо да изпълнява самостоятелно преките си задължения по проекта общината да ги договори за изпълнение с неправителствена организация, която да се определи чрез конкурсна процедура. Все още няма яснота община Разград кой вариант ще избере. И в двата случая обаче има изискване един социален работник да  работи с не по-малко от 12 приемни семейства с настанени в тях деца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама