Домашни помощници и лични асистенти помагат на над 120 души в нужда в Разград

18:06, 28 авг 16 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Домашни помощници и лични асистенти помагат на над 120 самотноживеещи и трудноподвижни възрастни над 65-години и деца от Разград. Услугите се предоставят по по проекта "Създаване на център към Домашен социален патронаж за почасово предоставяне на услуги за социално включване". Проектът е по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Общия му бюджет възлиза на 498 556 лева, а продължителността му е 22 месеца. 

По проекта отвори врати Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване, който е обособен в сградата на Домашния социален патронаж в Разград.

В Центъра се предоставят социалните услуги „Домашен помощник“ и „Личен асистент“. Потребители на услугите са лица с увреждания и деца, с ограничения и в невъзможност за самообслужване, възрастни хора над 65 години с ограничения, затруднения и невъзможност за самообслужването.

На потребителите в домашни условия се предоставя комплекс от услуги съобразно предпочитанията, интересите и възможностите им, насочени към удовлетворяване на ежедневните им потребности, организиране на свободното време, поддържане на лични контакти и развиване на социални умения.

Услугата „Домашен помощник“ се предоставя на 85 потребители. Те получават  подкрепа от 15 домашни помощници, които им помагат в осъществяването на ежедневните дейности като обличане, къпане, пазаруване и чистене.

Другата социална услуга по проекта - „Личен асистент“ стартира в началото на август. Тя се предоставя на 40 потребители от 40 лица, назначени на срочни трудови договори на четири часов работен ден.

За подпомагане и разширяваме възможностите на потребителите за социално включване и за водене на самостоятелен живот, по проекта се предоставят здравни грижи, кинезитерапевтична помощ, психологична помощ, консултиране и подкрепа.

До края на проекта се предвижда специални грижи да получат повече от 200 лица в риск в община Разград, които попадат в целевите групи.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама