ОбС одобри споразумениeто за сътрудничество между Разград и Орел

15:42, 30 авг 16 25 467 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинският съвет одобри единодушно споразумението за сътрудничество между градовете Разград и Орел. Докладната записка бе внесена от кмета на общината д-р Валентин Василев.

Той обясни, че документът за партньорство и сътрудничество между двата побратимени града е подписан на четвърти август в Орел, където разградска делегация гостува по повод празника на града.  Споразумението е подписано от кметовете Василий Новиков и д-р Валентин Василев, както и от Андрей Усиков – ръководител на Орловската администрация и Надежда Радославова - председател на Общинския съвет. Споразумението е за срок от 5 години.

За укрепване на приятелските връзки двете страни се ангажират да си сътрудничат посредством информационна и просветна дейност за развитие на местното самоуправление; провеждане на научно-практически конференции, семинари, кръгли маси, тренинги и други организационни мероприятия по проблемите на усъвършенстването на местното самоуправление с взаимното участие на представители на двата града.

Двете общини ще обменят и културни програми, те ще оказват и съдействие при осъществяване на сътрудничество между творчески колективи и обществени организации, асоциации и фондове в сферата на културата и науката.

Заседанието на Общинския съвет в Разград се провежда на хижата на община Разград в местността „Пчелина”. В началото на сесията съветниците почетоха с едноминутно мълчание паметта на големия български журналист Димитър Цонев.

В дневния ред на местния парламент са включени повече от 20 докладни. На днешното си заседание Общинският съвет разреши община Разград да поеме задължение за обезпечаване на авансово плащане по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, представляващо до 35 % от стойността на предоставената от Управляващия орган безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“ . 

Съветниците дадоха съгласие да се проведат публични търгове с тайно наддаване за отдаване под наем на имоти - публична общинска собственост, представляващи пасища, мери и ливади за срок от една стопанска година.

Беше приет и отчетът за дейността на Общинския съвет и на неговите комисии за периода 6 ноември 2015 г. – 30 юни.2016 г.

Местният парламент гласува и изменение на Наредба № 15 за условията и реда за съставяне на тригодишна бюджетна прогноза за местните дейности и за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на общинския бюджет.

По време на заседанието общинският съветник Милена Орешкова оттегли докладната за приемането на Правилник за работата на Обществения съвет за социално подпомагане. Мотивът бе, че документът не е публикуван навреме на сайта на общината, въпреки напомнящото писмо, което е изпратено.

В дневния ред не влезе и извънредна докладна, свързана с управлението на „Общински пазари”. Предложението на общинските съветници Стоян Димитров и Митко Ханчев бе настоящият директорски борд да остане да управлява още пет години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама